Promocija knjige “Antičke izreke” Vladete Jankovića


Promocija knjige „Antičke izreke“ Vladete Jankovića biće održana u četvrtak 21. juna od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u.

O knjizi će pored autora govoriti pisac i dramaturg Ivana Dimić i profesor na Filozofskom fakultetu Vojin Nedeljković. Odlomke iz knjige čitaće glumica Milica Mihailović.

I kada ispravno upotrebimo izraz „Damoklov mač“, da li zaista znamo ko je bio Damokle? Kada kažemo da je otvorena Pandorina kutija, jesmo li sasvim sigurni ko je bila Pandora i kako je došla da svoje kutije? Da li, pošteno govoreći, stvarno pamtimo ko je, kada i zbog čega rekao da je „kocka bačena“, čime je Tantal zaslužio svoje muke i kakve su te muke zaista bile, odakle potiče izraz „lupus in fabula“, kako se to javlja „deus ex machina“ i ko je prvi kome dao „jabuku razdora“? Šta zapravo znači da je „čovek mera svih stvari“, i zašto se kaže da je „istina bliži prijatelj nego Platon“?

Svrha ove knjige je da na ovakva pitanja jasno i zabavno odgovori, da tako proširi okvire naše opšte kulture i pomogne nam da se tačnije i slikovitije izražavamo.

Iza svake od izreka protumačenih u novoj knjizi autora „Mitova i legendi“ stoji priča o nekom mitskom ili istorijskom događaju ili ličnosti iz antike – što je ostavilo traga i u delima likovne umetnosti kojima je knjiga ilustrovana.


ČITAJTE  Svetski hit "Problem tri tela" kineskog pisca Liju Cisina u knjižarama