U petak, 14. decembra sa početkom u 19 časova u  KROKODILovom Centru za savremenu književnost (Karađorđeva 43) biće organizovana promocija prve publikacije Skandinavskog kutka – knjiga Anja + Gru = Mio: umetnost roditeljstva.

Knjiga Anja + Gru = Mio: umetnost roditeljstva nastala je kao rezultat dvogodišnjeg rada u okviru projekta Prevodilačka radionica, u kome je promovisano petoro mladih, neafirmisanih prevodilaca sa norveškog jezika. Autorke knjige su Anja Hammerseng-Edin i Gro Hammerseng-Edin, proslavljene norveške rukometašice, ujedno i najpoznatije gej sportske zvezde u Norveškoj. Knjiga predstavlja intimnu ispovest o njihovom roditeljskom iskustvu od trenutka kada se odluče za proceduru inseminacije u Danskoj. Autorke pišu o predrasudama u norveškom društvu, privilegijama koje uživaju kao lezbejski par u jednoj razvijenoj severnoevropskoj državi, ali i o unutrašnjim konfliktima i strahovima koje proizilaze iz toga da čak i u Norveškoj predstavljaju atipičnu porodicu.

Na promociji knjige publika će imati priliku da čuje sa kojim su se izazovima autorke susrele pripremajući se za najznačajniju ulogu u svom životu, koje su jezičke nevolje naši mladi prevodioci imali u procesu prevođenja ove knjige, kako izgleda život istopolnih porodica u Srbiji i Norveškoj, ali i sa kojim izazovima i predrasudama se ovakve porodice svakodnevno suočavaju.

Na promociji će učestvovati  mentorka prevodilačkog tima Sofija Vuković Petrik,  zatim Jelena Vasiljević iz organizacija Labris, LGBT aktivistkinja i majka trojice dečaka Aleksandra Gavrilović i direktorka Skandinavskog kutka Milica Nikolić.

Razgovor će moderirati Ružica Radulović.

Comments

comments

Related Posts