U petak, 01. decembra 2017. sa početkom u 19 časova u Atrijumu Narodne bibilioteke Srbije biće organizovano književno veče povodom objavljene Knjige nespokoja Fernanda Pesoe (prevod sa portugalskog: Vesna Stamenković, Dereta, 2017).

Na promociji će govoriti prof. dr Aleksandar Jerkov, recenzent, Aleksandar Šurbatović, urednik izdanja, i Vesna Stamenković, prevodilac. Priređivač izdanja Heronimo Pizaro uživo će se priključiti preko video-linka iz Santjaga de Čilea.

Knjiga nespokoja je kaleidoskop glasova – začuđujuće skladni hor podvojenih ličnosti i heteronima velikog pesnika. Ona je i duboko i uznemirujuće promišljanje života, lirika sumnji i strahova, sentimentalni vodič kroz metafizičku arhitekturu lisabonskih ulica i melanholija egzistencije. Teško joj je odrediti čak i književni vrstu: da li je u pitanju kontemplativna proza, tanana psihološka biblija uznemirenih ljudi, epistolarni roman duše, poezija bez stiha, dnevnički zapis, filozofski eseji o prolaznosti? Ovo je knjiga zaglušujuće tišine gde svaki treptaj pesnikove duše odzvanja kao u praznoj crkvi razbijeni kristalni bokal u kome se mesto osveštanog vina nalaze tajne našeg pada.

Knjiga nespokoja važi za kamen temeljac evropskog modernizma, to je knjiga na kojoj je Pesoa radio čitavog života i nikada je nije završio ostavljajući svojim brojnim tumačima da joj pronađu početak i kraj, da je sa svakim novim izdanjem preuređuju kao nedokučivu slagalicu života, bez mogućnosti da dobiju tačnu i konačnu verziju.

Comments

comments

Related Posts