Promocija biografije “ZORAN ĐINĐIĆ: PROSVET(L)ITELJ” Mijata Lakićevića


Promocija biografije ZORAN ĐINĐIĆ: PROSVET(L)ITELJ Mijata Lakićevića biće održana u sredu, 21. septembra u 18 časova u Medija centru u Beogradu (Terazije 3). Na promociji će govoriti autorka predgovora dr Latinka Perović (putem video prenosa), recenzent prof. dr Novica Milić, recenzentkinja dr Olga Manojlović Pintar, novinarka NIN-a Vesna Mališić, direktorka i glavna urednica Akademske knjige Bora Babić i autor biografije Mijat Lakićević.

O biografiji

Iz pera publiciste Mijata Lakićevića dolazi odgovor na pitanje: ko je bio Zoran Đinđić? Po mome mišljenju to je do sada najpotpunija intelektualna biografija Zorana Đinđića. Precizna i potresna biografija.

Dr Latinka Perović

 Rukopis Mijata Lakićevića predstavlja neizmerno važan doprinos razumevanju misli i dela Zorana Đinđića, ali i političkih i društvenih previranja u jugoslovenskom i srpskom društvu tokom poslednjih pola veka.

Dr Olga Manojlović Pintar

 Vešto uklapajući predstave o Đinđiću, i one za i one protiv, uz preplitanja tumačenja koja su nastala nakon atentata na srpskog demokratskog premijera, Lakićević je izgradio sliku o Đinđiću kao velikom nosiocu prosvetiteljskih napora kod nas.

Prof. dr Novica Milić

Biografija autora

Mijat Lakićević (1953) živi i radi u Beogradu. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 1975. godine. Po profesiji novinar, karijeru započeo u nedeljniku Ekonomska politika 1977. godine. Devedesetih stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Sa desetak kolega 1999. Pokreće Ekonomist magazin. Radio u Blicu (sedmičnom dodatku Novac), NIN-u i Novom magazinu.

Priredio i uredio knjige „Prelom 72” o padu srpskih liberal 1972. godine (2003) i „Kolumna Karikatura” koja sadrži kolumne Vladimira Gligorova i karikature Predraga Koraksića objavljivane u Ekonomist magazinu (2006).

Knjigu „Ispred vremena”, koja se bavi listom Ekonomska politika i sudbonosnom decenijom SFR Jugoslavije (1963–1973) objavio je 2011. godine, a 2014, u koautorstvu sa Dimitrijem Boarovim, knjigu „Kako smo izgubili (Našu) Borbu”. Godine 2020. objavio je knjigu „Desimir Tošić: između ekstrema”.

Oženjen Olgom, otac Nine i Ivana.