Izdavačka kuća Dereta je u saradnji s programom Kreativna Evropa objavila 7 knjiga zajedničkog Projekat (Ne)Tolerancija – Sedam nagrađenih evropskih pisaca.

U okviru projekta su objavljeni sledeći naslovi: Emil Hakl O roditeljima i deci, Rakel Martinez Senke jednoroga, Patrik Ouržednjik Ad Acta, Džonatan Trigel Dečak A, Ada Murolo More Palicija, Fransisko Žoze Viegas Daleko od Manausa, Viktor Horvat Tursko ogledalo.

„(Ne)Tolerancija – Sedam nagrađenih evropskih pisaca” je izdavački projekat Derete koji obuhvata sedam nagrađenih autora iz šest zemalja Evropske Unije.

Dela odabranih autora, iako poetički različita, ukrštaju se u nekoliko tačaka, a ključno je pitanje (ne)tolerancije u savremenom društvu, i to na različitim nivoima: društvenom, političkom, ličnom. To je osnovno pitanje kada govorimo o tome kako vidimo druge, ali i drugačije od nas: naše neprijatelje, prijatelje, članove porodice, strance, ljubavnike.

Svi odabrani romani su prijemčivi za širu čitalačku publiku, ali se bave i važnim egzistencijalnim pitanjima koja su zajednička za većinu ljudi, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost. Smatramo da ne postoji bolji način za promociju evropske književnosti i evropskih vrednosti u Srbiji.

Roman Rakel Martinez „Senke jednoroga” i „Tursko ogledalo” Viktora Horvata osvojili su Evropsku nagradu za književnost. Ada Murolo osvojila je za roman „More Palicija” značajne nagrade, „Rhegium Julii – Sezione Opera Prima” (2013) i „Il Mulinello”. Patrik Ouržednjik, najprevođeniji češki pisac u proteklih dvadeset pet godina, postigao je internacionalni uspeh sa svojim romanom „Ad Acta”. Emil Hakl, koji se smatra najznačajnijim češkim piscem i često se poredi sa Bohumil Hrabalom – velikim imenom češke književnosti, osvojio je „Magnezia Litera”, značajnu češku nagradu za književnost, za roman „O roditeljima i deci”. Džonatan Trigel je za roman „Dečak A” osvojio nekoliko nagrada: „Waverton Award” (2014), „John Llewellyn Rhys Prize” (2014) i italijansku nagradu „Edoardo Kihlgren”. Knjiga je doživela veliki komercijalni uspeh koji je kasnije krunisan filmskom adaptacijom. Fransisko Žoze Vijegas je za roman „Daleko od Manausa” nagrađen „Grande Prémio” nagradom koju dodeljuje Udruženje književnika Portugala.

Comments

comments

Related Posts