„Busola“ autora Matijasa Enara roman je koji su mladi iz Srbije odabrali za Gonkurovu nagradu studenata Srbije
Tokom Molijerovih dana, književnih susreta Francuskog instituta, nagrada studentskog žirija proglašena je u sredu 11. maja 2016. godine u Rezidenciji francuskog ambasadora, u prisustvu gđe Kristin Moro, ambasadora Francuske, Pjera Asulina, člana Akademije Gonkur kao i studenata sa četiri katedre za francuski jezik u Srbiji.

unnamed(1)

Studenti iz Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada su, pod pokroviteljstvom Akademije Gonkur, odabrali svog favorita među četiri romana iz poslednje selekcije za nagradu Gonkur u Francuskoj. U pitanju je „Busola“, roman Matijasa Enara, koji je dobio i francusku nagradu Gonkur prošle godine za isti roman. Akademska knjiga uskoro će objaviti njegov roman u prevodu Tamare Valčić – Bulić.

Od 2012. godine, Gonkurova nagrada studenata Srbije plod je višemesečnog rada studenata sa katedri francuskog jezika u Srbiji. Dobitnicima se nagrada zvanično uručuje prilikom objavljivanja prevoda dela.

Dosadašnji dobitnici su:

2012 – Sorž Šalandon, Povratak u Kilibegz
2013 – Žerom ferari, Propoved o padu Rima
2014 – Pjer Lemetr, Dovišenja, tamo gore
2015 – Kamel Daud, Merso, protiv istraga

Matijas Enar je pisac i prevodilac, dobitnik Gonkurove nagrade 2015. za roman Busola, koji „preispituje granicu između Istoka i Zapada, pokušava da pojmi njena približavanja i uzmicanja, nazirući naizmenično njenu plahovitost i njenu lepotu“. Prevodi sa persijskog i arapskog. Na srpski su prevedeni njegovi romani: Brevijar za pirotehničare (prevela Emilija Cerović Mlađa, objavila Agora, 2011) ; Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima (prevela Ivana Misirlić, objavila Geopoetika, 2011); Zona (prevela Anđa Petrović, objavila Akademska knjiga, 2016). Akademska knjiga uskoro će objaviti njegov roman Busola, u prevodu Tamare Valčić – Bulić.

Comments

comments

Related Posts