Na Glasnikov konkurs za najbolјu kratku priču za studente stiglo je 288 priča koje su zadovolјavale uslove konkursa. Šestočlani žiri Glasnikovih urednika, u sastavu Petar V. Arbutina, Gordana Milosavlјević Stojanović, Maja Živković, mr Vesna Smilјanić Rangelov, Tatjana Čomić i dr Vladimir Roganović, odlučio je da prve tri nagrade dodeli pričama sa naslovom:

  1. Kao kod kuće Milice Trklјe
  2. Nema više velikih pisaca Lazara Pavlovića
  3. Epitaf o epitafu Ivane Janjić

Žiri je za objavlјivanje u zborniku izabrao takođe i sledeće priče: (Ne)Pažnja Alekse Đukanovića, Tuđi Aleksandre Jovanović, Mogadoh i šutat Anđele Timotijević, Vinogradi Bojana Tasića, Put Dimitrija Konjevića, Večera (ne)sretnih lјudi Jovane Dimkić, Kompas Jovane Nikolić, Žena profesora Katarine Baletić, To si ti Milice Petrović, Od alarma do alarma Nikole Živanovića, Optička iluzija vida Tijane Katić i Kako smo zaklјučali dedu, oterali komšiju i kupili maske Žike Petakovića.

Na osnovu nekoliko čitanja i sužavanja izbora najuspešnijih priča, žiri ima jedinstven stav da je bar još deset priča moglo da uđe u ovaj izbor, kao da je značajna većina pristiglih priča zadovolјavala kriterijume tematske originalnosti, poetičke provokativnosti i autorske inventivnosti. Zato uspešnost ovog konkursa ne određuje samo broj pristiglih priča, fokusiranost autora na drugačije sadržaje i kreativne izraze u vreme pandemije već i profesionalna odgovornost izdavača, koji na ovaj način stvara prostor i mogućnosti za mlade pisce.

Žiri čestita dobitnicima i svim učesnicima ohrabrujući ih da i sledeće godine učestvuju na ovom konkursu.

Comments

comments

Related Posts