Pripovedač koji je rečnik Skupštine i rijalitija opisao još pre dva veka


Kao da je živeo danas a ne u 19. veku, Milovan Glišić je jasnim, srpskim rečnikom sve ovo opisao – opšti nemoral i vulgarnost, od Skupštine do rijaliti TV programa.

Tako je o jednom od najvećih srpskih pripovedača, na promociji sabranih dela Milovana Glišića u Valjevskoj gimnaziji, govorio profesor dr Dragoljub Zorić, isitičući da su Glišićeve teme i dalje aktuelne i sveprisutne u srpskom društvu: sirotinja, korumpirani političari i birokratija, zelenaši, bankari i prevaranti.

– Odlično je poznavao psihologiju “srpske duše” i načina razmišljanja seljaka ali i malograđanina. Zato su njegove pripovetke i danas univerzalni iskazi i savremeni čitalac u njima prepoznaje sav nemoral i vulgarnost koji postoje u današnjim medijima, od skupštinskog do života u televizijskim rijaliti programima – smatra dr Zorić.

Čiča Milovan, do sada u književnoj kritici pre svega poznat kao tvorac realne pripovetke, po Zorićevim rečima, za srpsku književnost je važan i u umetničkom smislu.

– Pre Glišića bio je nezamisliv “doživljeni govor”, da pisac prepusti svojim junacima sav dijalog, bez fraza “kaza”, “reče”, “misli”. Kod Glišića se prvi pojavljuju koncentrični pripovedački krugovi koje će tek kasnije Ivo Andrić primeniti u “Prokletoj avliji”. Glišić je bio vrhunski komičar i u njegovim delima sve vrca od nezlobne komike do ozbiljnog podsmeha. Jedina “mana” mu je bila što, kao dramaturg Narodnog pozorišta i državni činovnik, sebi nije dozvolio još žešću kritiku vlasti – kaže dr Zorić.

Glišićava sabrana dela, ponovo objavljena posle pola veka, pripremila je izdavačka kuća “Dobrobit” čiji urednik, Valjevac Nenad Jerosimić kaže da knjiga, pored svih pripovedačevih dela, sadrži i najozbiljniju bibliografiju, te linkove za radio drame, TV serije i filmove snimane po tvorcu “Glave šećera”, “Dva cvancika”, “Prve brazde” ili “Posle 90 godina”.

ČITAJTE  Objavljena kultna zbirka priča Stivena Kinga na srpskom jeziku

– Na žalost, Glišićeva dela sve su manje zastupljena u školskom program iako su ona itekako aktuelna danas. Nadamo se da ćemo ovom knjigom ponovo probuditi interesovanje za njega – kaže Jerosimić.

Glumac Nebojša Milovanović, koji je čitao delove Glišićevih pripovedaka, pamti dramatizaciju “Glave šećera” u kojoj je Aleksandar Berček ostvario upečatljivu ulogu seljaka Radana.

– Za mene je to i dalje jedna od najboljih drmatatizacija nekog našeg književnika. Svaka Glišićeva priča bogata je likovima malih ljudi, na kojima počiva društvo a kojima neko stalno radi o glavi. Zaista bih voleo da odigram neki od njegovih likova – poručuje Milovanović.

Izvor: Blic