Primerak knjige “Hari Poter i kamen mudrosti” prodat za 90.000 dolara


Pre nego što je postao deo najpoznatijeg dečijeg književnog serijala na planeti Hari Poter i kamen mudrosti bio je novi roman nepoznate britanske književnice. Roman je štampan u svega pet stotina primeraka od kojih je čak tri stotine donirano bibliotekama. Danas ti primerci vrede ozbiljan novac tako da je jedan od njih ovih dana na aukciji dostigao cenu od rekordnih 90.000 dolara.

Pre aukcije cena ove knjige iz 1997. godine procenjena je na sumu između 53.000 i 79.000 dolara, ali je američki kolekcionar ponudio čak 90.000 dolara kako bi ovaj primerak odneo svojoj kući.

Ovo nije bila običan primerak knjige Hari Poter i kamen mudrosti već primerak koji je pripadao prvom književnom agentu Džoane Rouling i koji ima njen potpis. U ovoj knjizi se nalazi i nekoliko štamparskih grešaka koje se u kasnijim izdanjima nisu ponavljale.

Retke stvari, kao što su štamparske greške ili zabeleške autorke, čine pojedine primerke knjiga o Hariju Poteru veoma vrednim. Ovakva prva američka i britanska izdanja mogu njihovim vlasnicima doneti na hiljade dolara.

Najskuplji primerak knjige Hari Poter i kamen mudrosti prodat je 2018. godine na aukciji za 162.500 dolara.

Izvor: Edinburgh News


PROČITAJTE I OVO:  Provokativna kampanja za popularizaciju čitanja