Priče o legendama i boemima


Novinar Aleksandar Saša Gajović u četvrtak je u restoranu “Tri šešira” u beogradskoj Skadarliji predstavio knjigu “Za društvo u ćošku”(“Čarobna knjiga”), o osmoro legendarnih pevača narodne muzike koji su karijere počeli u kafani – Tomi Zdravkoviću, Šabanu Bajramoviću, Predragu Živkoviću Tozovcu, Lepi Lukić, Predragu Cunetu Gojkoviću, Silvani Armenulić, Bori Spužiću Kvaki i Zvonku Bogdanu. Gajović je istakao da je knjiga dokument jednog vremena koje je u muzičkom smislu bilo lepše, ali i njegovo viđenje biografija ovih pevača i boema.

– Imao sam širi spisak ljudi koji su započeli karijeru u kafani i postale velike jugoslovenske zvezde, ali se, nažalost, sveo na osam imena – rekao je Gajović. – Četvoro njih su živi i mogu još mnogo toga da pruže. Ovo nije veliko literarno delo, ali će se čitati u dahu, od korica do korica, a možda će ići od ruke do ruke. Bilo mi je teško da se opredelim ko mi je od ovih pevača najdraži, jer nikad nisam bio fan njihove muzike. Ako bih morao da izdvojim jednog, to je Šaban Bajramović, jer je njegov život bio neverovatan. Napisao sam priču o ljudima koji nisu rođeni u Beogradu, već su Balkanskom ulicom došli u ovaj grad i tu napravili karijere. Oni koji danas nisu sa nama, život su završili u siromaštvu. Naziv za knjigu “Za društvo u ćošku” pao mi je na pamet iz cuga i nisam želeo da ga menjam. Poznavao sam svakog od njih i svaku priču započeo svojim prvim utiskom o njemu.

Autor je primerak knjige odvojio za predsednika Srbije Tomislava Nikolića. U autentičnom kafanskom ambijentu, gde su legendarni pevači dočekali mnoge zore uz pesmu, okupili su se prijatelji i poštovaoaci njihove muzike. Tu su bili muzičari Zoran Dašić Daša, Sanja Ilić, Leontina Vukomanović, Vojkan Borisavljević, Srđan Marjanović, Radoš Bajić, Cunetova ćerka Katarina Gojković, kao i brat najvećeg estradnog boema Tome Zdravkovića – Novica. Društvu u ćošku, jedino su nedostajali junaci ove priče!

PROČITAJTE I OVO:  Izvrstan izbor pripovedaka srpskih književnica prve polovine 20. veka

Izvor: Večernje novosti