Priča o prvoj književnoj vampirici: Pre Drakule bila je Karmila


Dvadeset i šest godina pre nego što se javnost upoznala sa najpoznatijim vampirom na svetu grofom Drakulom u časopisu The Dark Blue izlazo je serijal priča o vampirici Karmili.

Fitzgerald,_funeral_from_CarmillaKarmila je prva priča o vampirima koja kao protagonistu ima ženskog vampira. Priču je napisao irski pisac Džozef Šerdan Le Fanu koji je u to doba bio jedna od najpopularnijih pisaca fantastike i horora. Njegova popularnost, kao i čitljivost, danas je prilično izbledela, ali se i dalje oseća uticaj koji je ostavio na vampirski žanr. Karmila je, poput svog parnjaka Drakule kada su vampiri u pitanju, bila uzor za sve kasnije vampirice u popularnoj kulturi.

Priča počinje kada šestogodišnja Laura, koja sa samohranim ocem živi u jednom zamku okruženom austrijskim šumama, usni san o lepoj ženi koja kleči pored njenog kreveta i pije joj krv. Dvanaest godina kasnije Laurin otac zapošljava mladu devojku Karmilu koja bi trebalo da ostane uz Lauru tokom bolesti. Karmila neodoljivo podseća na devojku iz Laurinog detinjeg sna. Između njih se rađa čvrsto prijateljstvo. Čini se da samo Lauru zabrinjava Karmilino čudno ponašanje. Ona preko dana uglavnom spava, odbija da otkrije bilo kakav detalj iz svoje prošlosti i karakteriše je brzo smenjivanje ciklusa ekstremno aktivnog i pasivnog ponašanja. Laura, u isto vreme, oseća i odbojnost i privlačnost prema svojoj družbenici.

CarmillaNakon što je, pod misterioznim okolnostima, ubijena devojka iz komšiluka Laura sanja kako ju je posetila čudovišna mačka koja je zabadala dve ogromne igle u njene grudi. Tražeći lek za svoju bolest Laura i njen otac čuju priču o mladoj devojci koja je umrla nakon što su u njihovu kuću primili nepoznatu devojku po imenu Milakar.

Karmila je ostvarila snažan uticaj i na Stokerovog Drakulu. Le Fanuov uticaj je primetan u opisu vampirske jazbine, atmosferi i likovima. Ono što je prednost kada si pisac jedne od prvih vampirskih priča jeste da možeš da kreiraš sopstvena pravila o krvopijama. Kod Le Fanua vampiri mogu da prolaze kroz zidove i da se pretvaraju u ogromne mačke. Oni i one, takođe, ne smeju da koriste svoje pravo ime već imena koja su anagrami pravih imena.

PROČITAJTE I OVO:  Pet najboljih savremenih krimi romana u Britaniji

d2849afccaff9e1fb0452b4438e558b8Karmila je, zajedno sa Drakulom, postala reper za sve kasnije vampire i kada su u pitanju seksualna privlačnost. Vampiri su prikazani kao veoma seksualna bića koji love osobe, uglavnom, suprotnog pola. Le Fanu ovde odstupa od ovog obrasca jer je Karmilina žeđ za krvlju i ljubavlju usmerena ka osobi istog pola.

Le Fanu je uradio ono što su radili mnogi autori posle njega. On je Karmilinu homoseksualnost prikazao kao do njene monstruoznosti i čudovišnosti. Sa druge strane iako Karmila jeste čudovište i ubica ona istovremeno očajnički i traži ljubav i želi da je pruži Lauri.

33a64517519937552089290a72ba880fLaura je veoma iznenađena kada Karmila prvi put pokaže znake ljubavi prema njoj. Nije znala da žena može da oseća tako nešto prema drugoj ženi. Čak pomišlja da je Karmila maskirani dečak. Međutim, ona se ubrzo prekida otpor i prepušta se Karmilinim nežnim rečima.

Autor čitaocima ostavlja da odluče da li je Laurino prepuštanje ljubavi druge žene posledica vampirske hipnoze ili deo slobodne volje.

Čak i nakon što sazna za Karmilin vampirizam i njenu odgovornost za smrt velikog broja ljudi Laura i dalje gaji oprečna osećanja prema njoj. U njenim sećanjima Karmila se pojavljuje čas kao razigrana, opuštena, prelepa devojka, a nekada ka prevrtljivi zlotvor.

Na svega sedamdeset stranica Karmila uspeva da napakuje mnogo strave, složenog narativa i ambivalentne moralnosti. I danas je vredi pročitati kao deo zametka horor žanra, ali i kao deo književnosti koji portretiše ženske odnose koji prevazilaze granice ustaljenog patrijarhata.

Piše: Milan Aranđelović

Tekst je prvi put objavljen u magazinu Optimist