Prepun Plato na predavanju dr Tomislava Longinovića o vampirima


Uvod u ovogodišnji drugi po redu Festival fantastične književnosti Art-Anima je prošao više nego uspešno – piše PISB. Preko 80 ljudi je došlo u podrum knjižare Plato, na predavanje “Legenda o besmrtnosti: Vampir u folkloru, književnosti i filmu”, koje je održao dr Tomislav Longinović, profesor slavistike i uporedne književnosti na Univerzitetu Viskonsin.

Dr Longinović je svoje predavanje održao iz više delova, počevši prvo sa tri teorije, od brojnih, koje se bave fantastikom, da bi se okrenuo istoriji i legendi o besmrtnosti – koja postoji još u epu o Gilgamešu, pa se proteže dalje kroz istoriju i književnost, a nama je najbliža kroz hrišćanstvo, da bi se i vampir pojavio kao jedno od vidova besmrnosti. Prvi izveštaji o njemu se mogu naći u bečkoj štampi u XVIII veku, a interesantno je da je između 1725. i 1740. bilo dosta naučnih radova koji su se bavili temom vampirizma, dok je vampir kao kulturna ikona ipak nastao kasnije.

Dr Tomislav Longinović je potom prešao na priču o sopstvenom doprinosu teme o vampirima kroz tri paradigme – volšebnu, racionalnu i nomadsku, potanko ih obrazlažući.

Usledila je i jedna ilustracija – francuska priča iz XIX veka koja oslikava sve pobrojane paragigme, ali uvodi i motiv seksualnosti koji je kasnije sve više uplivavao u priče o vampirima, na ovaj ili onaj način. Ako je u književnosti i na filmu vampir zavodnik, postoje slučajevi u kojima su ljubavnici koristili vampira (ljubavnik sa belim čaršavom prebačen preko glave) da bi se “opravdali” pred selom, ali im to nije uvek prolazilo, kao u jednom slučaju u Srbiji iz 19. veka gde su takvi “domišljati” ljubavnici raskrinkani i obešeni.

Usledila su pitanja prisutnih, među kojima je bilo i domaćih vrsnih poznavalaca horora – dr Dejan Ognjanović i dr Marko Pišev, kao i onih koji će svoja akademska zvanja da dobiju radeći radove iz oblasti vampirizma. Stoga ni ne čudi da je predavanje bilo snimano čitavim redom mobilnih telefona!

PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana 2 u 1

Jedna od zanimljivosti bila je vezana za pitanje postavljeno dr Longinoviću o sličnim stvorenjima u ostatku sveta, gde je on naveo primer iz Afrike i neprevodivom terminu iz Konga o vatrogascima koji, navodno (zbog crvenih kamiona) otimaju ljude i vade im krv, da bi se potom ta krv prebacila u Belgiju, i tamo iskoristila za pravljenje bombona (crvenih), koje se potom vraćaju u Afriku i prodaju tamošnjim stanovnicima!

Izvor: Art-Anima