Danilo Nikolić, jedan od najvećih srpskih književnika, preminuo je u subotu uveče u 91. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Kremacija će biti obavljena u utorak 9. februara u 10 sati na Novom groblju u Beogradu, saopštila je njegova porodica.

Danilo Nikolić, rođen u Splitu 1926. godine, detinjstvo i mladost proveo je u Metohiji. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Peći, a Pravni fakultet završio u Beogradu.

Radni vek je proveo na raznim dužnostima u Radio Beogradu. U penziju je otišao sa mesta urednika-dramaturga u Dramskom programu. Dobitnik je brojnih književnih nagrada za svoje zbirke priča i romane: Nolitova nagrada, nagrade “Bora Stanković”, “Branko Ćopić” i “Ivo Andrić”, NIN-ova nagrada kritike, nagrade “Meša Selimović”, “Stevan Pešić”, “Veljko Petrović” i Zlatni krst kneza Lazara za životno delo.

Zastupljen je u gotovo svim antologijama srpske priče XX veka. Autor je knjiga pripovedaka “Male poruke”, “Povratak u Metohiju”, “Spisak grešaka”, “Spisak zasluga”, “Provetravanje vladara”, “Ulazak u svet” i “Jedna uporna uspomena”; romana “Vlasnici bivše sreće”, “Kraljica zabave”, “Fajront u Grgetegu”, “Fotokeramika gospodina Cebalovića”, “Jesenja svila”, “Melihat iz Glog”, “Korektor” i “Spisak budućih pokojnika”; knjiga memoarske proze “Velika prazna reka”, “Prah za pozlatu” i “Crta za sabiranje”; knjiga za decu “Put za prijatelje”, “Neko sat neko budilnik”, “Oni su voleli srne”, “Divljak u mračnoj šumi” i “Najbolji deda na svetu”.

Dva romana Danila Nikolića – “Kraljica zabave” i “Jesenja svila” – objavljena su u kolekcijama “Biseri svetske književnosti” i “Romani XX veka”, prvi u tiražu od 50.000, a drugi 100.000 primeraka.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts