V.d direktora Službenog glasnika dr Jelena Trivan predstavila je danas u novootvorenoj knjižari u Makedonskoj ulici u Beogradu novi urednički kolegijum na čijem je čelu kao direktor izdavačke delatnosti ugledni urednik Petar Arbutina.

Članovi novog kolegijuma su glavni urednik Gojko Tešić, a urednici biblioteka su Vladimir Kecmanović, Svetislav Basara, Jovica Aćin, Branko Kukić, koji je zbog bolesti bio odsutan, i Goran Petrović.

Trivanova je istakla da je njoj poznato nepoverenje koje vlada u Srbiji prema javnim preduzećima, ali da je njen plan da pokaže da je javno preduzeće poput Službenog glasnika u stanju da bude profitabilno i pri tome da ispunjava svoju kulturnu misiju.

Ona je dodala da je u periodu od 2012. do sada zatvoreno 13 knjižara i obećala je da će obnoviti knjižarsku mrežu i da će do kraja godine Službeni glasnik imati u Srbiji 30 knjižara. Tokom maja, najavila je ona, otvaraju se nove knjižare u Nišu i Pirotu.

Trivanova je podvukla da je tokom prva dva meseca od kako je preuzela dužnost uplatila sve dažbine i određenu sumu u posebni fond države i ubeđena je da će godinu završiti sa znatnom dobiti.

U planu koji je sada usvojen predviđeno je da se objavi 157 naslova do kraja godine, a svi prisutni urednici su najavili knjige koje su već u pripremi i koje mogu da se očekuju za beogradski Sajam knjiga u oktobru.

Moglo se primetiti da je Jelena Trivan angažovala samo dvojicu novih urednika – Kecmanovića i Basaru, dok su ostali činili uredničku ekipu koja je u periodu pre 2012. pokrenula nove biblioteke od kojih će neke, kako je danas rečeno, nastaviti svoj život na policama knjižara.

Umesto odsutnog Kukića, Gojko Tešić je najavio da će biti nastavljena biblioteka poznata pod nazivom “Zaljubljenika u…” koja će dobiti do Sajma knjiga dva naslova – jedan posvećen zvezdama, a drugi rokenrolu.

Kao novom uredniku, Kecmanoviću je pripala čast da prvi iznese svoje ideje jer će se, kako je rekla Trivanova, on pre svega baviti delima posvećenim publicistici, a to znači da će pratiti pisanje dnevnih kolumni i pretvarati ih u knjige.

Kecmanović je najavio da će uskoro izaći dnevnici Kusturice, nova knjiga Vuleta Žurića o Branku Ćopiću, najnovije kolumne Feđe Dimovića, člana Beogradskog sindikata, a u planu je objavljivanje kolumni Muharema Bazdulja.

Basara je najavio da će u biblioteci “Limes” objavljivati podjednako domaće i strane autore, jer smatra da smo za proteklih 25 godina propustili mnoga značajna dela svetske književnosti.

Prva knjiga koju je Basara najavio je “Sumračno svitanje” Pola Virilioa. Takođe, Basara će objaviti knjigu polemika “Za i protiv Vuka Karadžića”.

Jovica Aćin je najavio da namerava da nastavi priređivanje edicija koje je već uveo u izdavački program Glasnika, jer smatra da čitanje knjige znači život kroz obraćanje mašti i lepim i novim idejama.

On je knjižare i biblioteke nazvao hramovima i smatra da je zadatak urednika da te hramove ispunjavaju delima koja su potrebna srpskoj kulturi i koriste za komunikaciju među ljudima.

Kao prvu ediciju kojoj će posvetiti pažnju, on je naveo ediciju “Glasovi sveta” u kojoj je objavljivao pretežno prevođena dela jer smatra da vrhunskih prevoda ima najmanje na domaćem tržištu. U toj ediciji će u najskorije vreme izaći dve studije o zaverama i toleranciji.

Arbutina je istakao da je njegov zadatak da dokaže netačnost teze da su javna preduzeća paraziti ovoga društva.

Trivanova ga je dopunila rečima da je za protekla dva meseca za 52 posto porasla prodaja stručne literature koju Glasnik objavljuje po dužnosti i da je objavljeno 26 naslova koji se mogu svrstati u lepu književnost.

Ona je dodala da je to najbolji dokaz da se javno preduzeće koje je zaduženo za izdavaštvo može baviti prosvetiteljskom delatnošću.

Tešić je najavio da je u toku objavljivanje drugog kola Sabranih dela Stanislava Vinavera i da ovo kolo ima više od 7000 strana, što je 2000 strana više od prvog kola.

Trivanova je otkrila da Tešić poseduje prepisku i dnevnike Koče Popovića, a na to je Tešić dodao da će to biti veliko iznenađenje za srpsku javnost, pošto se pokazalo da je Popović biuo izuzetan književnik.

Akademik Goran Petrović, koji je stekao reputaciju kao Glasnikov urednik jedne potpuno specifične i nove edicije “Srbija i komentari”, najavio je da će ova edicija nastaviti svoj život i da će prva knjiga biti “Vidi čuda” u kojoj će biti prilozi sedam pisaca sa opisima onoga što su doživeli kao najveće čudo u svome detinjstvu.

Druga knjiga za sada ima radni naslov “Knjiga o bukvaru” i biće podjednako namenjena i deci i odraslima, a imaće kao i prethodni naslovi iz ove edicije po dva autora.

U pripremi je engleska verzija priče o Narodnom muzeju, koja će nositi naslov “Zlatni presek” i biće bogato ilustrovana i izaći će iz štampe u vreme otvaranja Narodnog muzeja iduće godine.

U planu je, rekao je Petrović, i knjiga o beogradskim pijacama sa još nedefinisanom dvojicom autora.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts