Predstavljena knjiga Vladimira Pištala u Teslinom Njujorku


U punoj sali crkve Svetog Save u Njujorku, u nedelju 11. oktobra ​predstavljena je knjiga “Tesla: Portret među maskama” kao i njen autor, poznati srpski pisac Vladimir Pištalo.

Knjiga je objavljena u Srbiji 2008. godine i ubrzo postala bestseler. Nagradjena je NIN-ovom nagradom iste godine i vrlo brzo ušla u čitanke za srednje škole u Srbiji. Od tada je prevedena na desetak evropskih jezika. Prvo izdanje na engleskom jeziku objavljeno 2015. godine u SAD naišlo je na izuzetne ocene američke književne kritike i rasprodato je za manje od tri meseca.

Promociju ove knjige organizovala je Danijela Milić, osnivač LeitmotivArts-a iza koje stoje mnogobrojni događaji koji imaju za cilj promovisanje naše umetnosti i kulture u dijaspori, uključujući i lik i delo Nikole Tesle. Posle uspešne prezentacije knjige u srpskom konzulatu u Njujorku održane na svetski dan knjige 24. aprila 2015. godine, Vladimir Pištalo imao je priliku da razgovara o knjizi sa predstavnicima stare i nove imigracije u Njujorku.

Prisutne je pozdravio starešina crkve prota Djokan Majstorović. Bio je prisutan i znatan broj umetnika, sveštenstva i prijatelja pisane reči.

Najavljući Pištala, Zorka Milich, profesorka engleskog jezika i članica upravnog odbora crkve Sveti Sava, osvrnula se na autorovu zanimljivu biografiju kao i veliki doprinos srpskoj književnosti.

Vladimir Pištalo autor je 11 knjiga i brojnih eseja. Od 1993. godine živi u SAD gde radi kao profesor profesor istorije.

“Poznavanje američke istorije mi je puno pomoglo u pisanju ove knjige. I ja sam kao i Tesla, i uostalom i mnogi od vas prisutni ovde danas, imigrant. Ja volim imigrante, zanimljivi su mi jer imaju bar dva života” kazao je Pištalo tokom prezentacije koja se paralelno odvijala na srpskom i engleskom jeziku.

Pištalo je čitao odlomke iz knjige, te potom razgovarao sa publikom i potpisivao svoje knjige. Prisutni su odista priredili topao prijem autoru, koji je, odgovarajući na jedno pitanje iz publike, Teslu nazvao “čarobnjakom iz Oza”, aludirajući na njegove eksperimente i pravljenje zemljotresa na Menhetnu koje je dokumentovano.

PROČITAJTE I OVO:  Niš: Promocija knjige "Moć i seksualnost" o LGBT pokretu

“Ovo je knjiga o Tesli koja je nedostajala Americi jer na svojevrstan poetski način, bez maski, približava ovog velikog naučnika i humanistu svim ljudima” kazala je Danijela Milić moderirajući konverzaciju između publike i autora. “Tesla pripada svima nama, ne samo naučnicima, i ovaj nekonvencionalni roman, koji vešto obuhvata celovitost Teslinog života, pomaže da se svako prepozna u Tesli i ​u ​ njemu nađe inspiraciju.”

Knjigu “Tesla, portret među maskama” objavila je zrenjaninska Agora. Prevod na engleski Bogdana Rakića i Džona Džefrisa (John Jeffries) objavla je američka izdavačka kuća Graywolf Press. U pripremi su prevodi knjige na španski, turski kao i japanski jezik.