Knjiga beskompromisne proze „Ugrizi život“ Radmile Lazić, jedne od najznačajnijih savremenih srpskih pesnikinja, predstavljena je 19. septembra u Delfi Caféu u SKC-u. Pored autorke, o knjizi su govorili književni kritičari Vasa Pavković i Bojana Stojanović Pantović.

Govoreći o simbolici naslova „Ugrizi život“, Radmila Lazić je istakla da je naslov „imala“ još pre nego što je knjiga nastala jer ona oduvek grize život, a kako kaže, grize i on nju. Autorka je naglasila da je želela da piše o životu bez ulepšavanja, odnosno da život bude glavni junak njenih priča.

Objašnjavajući šta je presudilo da prizori i osećanja opisani u ovoj knjizi ne postanu pesme već prozni zapisi, Radmila je istakla da je za pisca dobro da povremeno promeni književni rod, da se okuša i u drugim žanrovima. „Smatram da je ovakva vrsta proze zahvalan žanr jer ujedinjuje pesnički izraz i tematsku raznovrsnost prozne reči kojom se može „više zahvatati iz života“. „Proza dobro dođe da se susretnete sa stvarnošću, i da umesto da poetizujete samo prepisujete život“, zaključila je autorka.

„Radmila Lazić je u svom stvaralaštvu imala, da tako kažem, obrnut put od onog kojim obično idu pisci. Najpre je pisala poeziju i postigla značajne uspehe i na srpskoj i na internacionalnoj pesničkoj sceni“, rekao je Vasa Pavković i naglasio da je reč o izuzetno zanimljivoj knjizi u kojoj se u svakom od tekstova oseti da ga je pisala pesnikinja.

Bojana Stojanović Pantović je istakla da je čitajući ovu knjigu mogla prosto da oseti tu dvojnost u stvaralaštvu Radmile Lazić. „S jedne strane, tu je izuzetna lirska podloga koja gotovo da sasvim obuzme čitaoca, da bi se odmah nakon toga susreo sa stvarnošću i sudario sa presnim odnosom prema životu. Sasvim je moguće da se jedno osećanje opisano u ovim kratkim pričama istovremeno doživi i kao poezija i kao proza. To je ono što ovom delu daje posebnu privlačnost. Ja ga toplo preporučujem čitalačkoj publici“, rekla je na kraju Bojana Stojanović Pantović.

Comments

comments

Related Posts