U kafeu knjižare Delfi u SKC-u, u četvrtak 9. jula predstavljena je knjiga „Tajni život brojeva“ Holma Fribea i Filipa Albersa.

Sudeći po interesovanju publike koja je posle oficijelnog dela promocije više od pola sata „ispitivala“ promotere ove knjige, koja se može svrstati u kategoriju popularne nauke, „Tajni život brojeva“ je na putu da postane prvorazredni čitalački hit. O knjizi se toliko dugo govorilo da je voditeljka promocije PR menadžer Vanja Gavrovski na kraju morala da prekine razgovor koji je vođen između direktora Matematičke gimnazije prof. dr Srđana Ognjanovića i psihoterapeutkinje i numerologa Nevene Đukić. Na promociji je govorio i urednik knjige Nebojša Barać koji je na početku objasnio šta ga je podstaklo da se zauzme kod direktora „Lagune“ Dejana Papića da se ova knjiga prevede s nemačkog jezika.

Barać je kazao da njega matematika nikada nije zanimala, ali je po prirodi radoznala osoba i kada je video da knjiga privlači kupce u nemačkim knjižarama počeo je da je čita. Zanimljivo je da autori nisu po profesiji matematičari. Fribe je po obrazovanju ekonomista koji predaje na Univerzitetu umetnosti a pisac je većeg broja stručnih knjiga, među kojima je bestseler iz ekonomije „Mi to zovemo posao“. Albers je teoretičar američke i opšte kulture, nezavisni je novinar i sa Fribeom radi u jednoj nemačkoj marketinškoj agenciji.

Kako je kazao Barać, njega je knjiga fascinirala jer „donosi mnogo zanimljivih činjenica o brojevima koje nemaju mnogo veze sa matematikom, a znanje o brojevima je zabavno znanje“.

On je prepoznao da je štivo pre svega zanimljivo za nematematičare, za one koje zanimaju psihologija i numerologija i žele da iskoriste znanje koje pruža knjiga kako bi ga primenili u privatnom ili profesionalnom životu.

Kako su autori definisali knjigu, ona donosi one vrednosti brojeva koje nisu samo matematičke već estetske i psihološke, jer brojevi su stalni saputnici čoveka od rođenja, ali puni su tajni dok su ljudi skloni da im pridaju i neka mistična značenja.

„Ova knjiga je pravi model kako treba da budu napisana naučno-popularno dela jer bez obzira na obrazovanje čitaoca, svima će dati neke nove ideje i podstaći ih da potraže odgovore na zagonetke o kojima piše“, konstatovao je Barać.

Numerolog Nevena Đukić pokazala je koliko se pomoću brojeva može saznati o nekoj ličnosti, kako brojevi mogu da ukažu na put kojim će neka osoba krenuti i mnoge druge primere brojeva u svakodnevnom životu.

Srđan Ognjanović je priznao da ga je knjiga zabavila i pokazala da se na brojeve može gledati na potpuno drugi način nego što je on navikao da radi kao matematičar i uveren je da će svima, bez obzira na to čime se ko bavi, ona biti interesantna. Posebno je bio fasciniran poglavljem u kojem se pokazuje kako se određuje cena nekog umetničkog dela.

Đukićeva je tvrdila da brojeve od 1 do 9 doživljava kao žive forme i da na osnovu bioritamskog broja i generacijskog broja dobija portret neke osobe.

Ovako započet razgovor naravno da je zaintrigirao publiku koja je matematičara i numerologa zasula pitanjima.

Comments

comments

Related Posts