Predstavljena knjiga “Svetilišta i nadališta” Nove Tomića


Promocija knjige „Svetilišta i nadališta – Čudotvorna mesta i sveti predmeti u verovanju Srba“ održana je u sredu, 22. marta u Delfi Caféu u SKC-u. O knjizi su govorili prof. dr Vesna Marjanović, etnolog, književnik Ratomir Rale Damjanović, univerzitetski profesor i književnik Jovan Pejčić i autor Novo Tomić.

„Svetilišta i nadališta“ su prva knjiga u kojoj su detaljno prikazana najznačajnija mesta na koja je srpski narod vekovima dolazio i na koja i danas dolazi kako bi potražio pomoć, verujući u čudotvornu moć materijalnih stvari koje su bile u dodiru sa višim silama.

„Sve što sam napisao u ovoj knjizi već se negde nalazilo zapisano. Ja sam sve to sakupio jer sam želeo da prikažem kulturu verovanja u narodu. Meni je posebno drago verovanje u vodu i izvore. Opisao sam u knjizi slučaj bračnog para koji nije mogao da ima potomstvo, pa su zbog toga obilazili mnoga sveta mesta i na kraju im je pomogla voda sa izvora koji se nalazio blizu njihove kuće. Postavlja se pitanje da li im je u svemu tome pomogla viša sila. Ja smatram da čovek koji duboko veruje da mu ta viša sila može pomoći u stvari pokrene u sebi neki mehanizam koji dovede do promene, pa se čovek izleči ili dobije ono što je želeo“, smatra autor knjige. On je zabeležio i priču o čudotvornoj lozi sa Hilandara staroj osam stotina godina. „Smatra se da tri zrna grožđa i malo ove loze pomaže da se dobije potomstvo. Prvi je zabeležen slučaj turskog paše, koji je na ovaj način dobio sina i ostavio Hilandaru celo svoje imanje. To imanje postoji i danas, što znači da to nisu samo legende i prazne priče“, zaključio je Tomić.

PROČITAJTE I OVO:  Nova kritička teorija: filozofija zabave

Književnik Ratomir Rale Damjanović istakao je da ova knjiga pokreće verovanje u realnost čuda. „Vera je ono što čoveka drži i što njegovu nadu čini realnijom“, smatra Damjanović i ističe da ova knjiga ima naučnu, kulturnu, kulturološku i književnu vrednost. Uz obilje podataka, dokumenata, svedočenja i priča, ona je dragoceni vodič za upoznavanje sa verovanjima koja postoje vekovima i koja su, na različite načine, neizbežan deo svačijeg života.

Prof. dr Vesna Marjanović je primetila da gotovo sve što je Novo Tomić napisao u ovoj knjizi predstavlja u neku ruku onostranu realnost. „Naravno da se narod u nevolji hvata za slamku spasa, odnosno ta ’nadališta’, i čak i oni neverujući, kad iscrpe sve iz sveta realnosti, preseljavaju se u onostranu realnost i pokušavaju da dobiju pomoć. Tada ispijanje svete vode i slični rituali postaju smislen čin koji raspiruju veru u boljitak“, ispričala je Vesna Marjanović i dodala da „onaj ko veruje – njemu i pomaže“.

Univerzitetski profesor i književnik Jovan Pejčić je rekao da lepa reč „nadališta“ ne postoji u srpskom jeziku i da ju je Novo Tomić na lep način stvorio i izneo u naslovu knjige. „Krećući se između dve reči, svetilišta i nadališta, Novo Tomić ispreda roman o verovanjima srpskog čoveka kroz istoriju, legendu i kroz crkvu, i bilo bi lepo da ova knjiga u nekom sledećem izdanju na kraju ima azbučnik svetih moštiju, svetih voda, svetih ikona… To bi od ovog dela načinilo jedno sveznanje o srpskom narodu“, zaključio je Pejčić.