Četiri godine nakon što je njegov roman dobio Ninovu nagradu, Goran Gocić je čitaocima predstavio novu knjigu „Poslednja stanica Britanija“, 30. marta u Delfi Caféu u SKC-u. U tome mu je svesrdno pomogla publicistkinja Dragana Kanjevac.

„Poslednja stanica Britanija“ stavlja obične ljude u centar interesovanja jer je u njihovim ispovestima lako prepoznati univerzalnost naših težnji. To je priča o četiri marginalca u emigraciji od kojih neki traže i nalaze razloge da se vrate iz Britanije u Srbiju.

Svi oni govore o zajedničkom iskustvu u emigraciji: propuštenim i ugrabljenim prilikama i očajničkim pokušajima da progovore i da se dokažu u Britaniji. Emigracija će ih iščupati iz korena i posaditi u novu realnost, sve dok se njihove povezane sudbine ne raspletu početkom ovog milenijuma: neki će steći bogatstvo ili mudrost, drugi izgubiti sve izuzev uspomena.

Dragana Kanjevac je istakla da je Gocić svojim romanom otvorio mnogo tema. „Ključne teme su beskućništvo, imigracija, unutrašnja imigracija, gubljenje tla pod nogama, a zanimljivo je što je narator Italijan Antonio, Sicilijanac koji je vodeći u toj družini, a kome autor pozajmljuje i malo sebe i svog iskustva.“

Gocić je istakao da ne treba žuriti sa rukopisima, „može da stoji nekoliko godina i nekad se strpljenje isplati. Prvi rad objavite u nekom transu i osećate da nemate pravo da mnogo tražite i očekujete. Drugi rad već nastaje u kalkulaciji, naročito ako je prvi bio uspešan. Svi prave prognoze: izdavači unapred računaju utržak, kritičari vas merkaju podozrivo, neprijatelji navijaju da pokleknete, publika očekuje isto samo malo drugačije.“

„’Poslednja stanica Britanija’ je uveliko autobiografska. Njeni junaci su stvarni ljudi. Blizak mi je taj uslovno dokumentarni pristup literaturi, koji odiše autentičnošću a ne uslovnostima i pretpostavkama“, istakao je autor.

Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac, književnik i akademski profesor. Njegove radove objavilo je ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na dvanaest jezika. Radio je kao urednik u više medija. Njegov prvi roman „Tai“ objavljen je na srpskom, engleskom i makedonskom jeziku i osvojio je četiri nacionalne nagrade, uključujući nagradu „Miloš Crnjanski“ i Ninovu nagradu za roman godine, a ušao je i u širi izbor za međunarodnu Dablinovu nagradu.

Comments

comments

Related Posts