Roman “Pogledaj plavi avion” mlade autorke Hane Piščević, dobitnice druge nagrade na konkursu “Mladi književni supertalenti 2015”, predstavljen je večeras u Klubu književnika.

Zanimljivo je istaći da je Hana ceo roman otkucala na mobilnom telefonu, tokom vožnji autobusom, na časovima, na žici na Kopaoniku, u hodu, u kadi, u šetnji svog psa Vinija, kao i da je sav prihod od prodatih primeraka romana namenjen Prihvatilištu za napuštene životinje „Draževac“.

12901688755661ef90cd3df684560176_v4_big

„Roman sam počela da pišem kada sam saznala za konkurs i veoma sam zahvalna što sam imala priliku da učestvujem u njemu. Pišem zato što tako najbolje mogu da se izrazim i to mi je velika strast. Ono što je možda neobično je da uvek svoje priče kucam na telefonu, zato što mi misli prebrzo lete i jedino tako uspevam sve da zabeležim.“ – izjavila je autorka romana Hana Piščević.

Inspiracija za roman bio joj je otac, koga doživljava kao Petra Pana, dete koje nikad neće odrasti.

“To je priča o dvojici braće i njihovom detinjstvu. Moje detinjstvo je bilo jako zanimljivo i imam mnogo lepih sećanja koje sam želela da ubacim kroz likove, da opišem svoj život i život svoje porodice”, izjavila je Hana Piščević Tanjugu.

Iznenadile su je pozitivne reakcije, ali sebe u budućnosti ne vidi kao pisca.

12805377395661f333398f7263656838_v4_big

Pored Hane, koja je otkrila svoj izvor inspiracije za nastanak priče o porodičnoj ljubavi i bliskosti, na promociji romana govorila je i književnica Biljana Srbljanović i istakla da Hana piše zrelo, lako i ozbiljno i da je jasno da je pred nama knjiga već formiranog pisca: “Pogledaj plavi avion je mladalački, urban, savremen roman koji se čita u dahu, ali u isto vreme tako zrelo i svevremenski napisan da me najviše podseća na prvi susret sa Selindžerom, kad sam imala Hanine godine.“

“Imamo danas poplavu savremenih domaćih pisaca, ali to su sredovečni ljudi, kao ja, i kada pogledate u knjižari vidite gomilu domaćih imena, medjutim svi su počeli da pišu sa 40 godina. Podsticati mlade ljude, koji nemaju ambiciju i ideju da od toga zarade, da se predstave u medijima i izgrade ime, već samo imaju potrebu da nešto kažu, i još napraviti anoniman konkurs na koji deca šalju svoje zrele radove, gotove za štampu, to je za mene najvažnije što može da postoji u našoj kulturnoj politici koja se dotiče izdavaštva”, rekla je Srbljanović u izjavi Tanjugu.

Samizdat B92 je konkurs za mlade književne supertalente pokrenuo 2014. godine, uz podršku Komercijalne banke, sa ciljem da se pomogne mladim, talentovanim piscima, uzrasta od dvanaest do osamnaest godina, da izdaju svoj prvi roman.

11260224625661ef9091192610925442_v4_big

Direktor Samizdata Veran Matić rekao je da je konkurs podstakao mnoge koji prethodno nisu pisali, pa čak ni čitali, da zabeleže svoje ideje, izraze svoju kreativnost, a medju njima je i Hana Piščevoć čiji roman obradjuje savremenu temu, pa je i napisan u duhu vremena – na mobilnom telefonu.

On je skrenuo pažnju da ti mladi autori pokazuju “normalnost” nove generacije, i vodeći se svojim željama, pokazuju dodatnu vrednost, ilustrujući to namerom Piščevićeve da sav prihod od prodaje svog romana donira prihvatilištu za pse.

“Posle objavljivanja svojih prvih knjiga, naši mladi talenti su svojim ponašanjem pokazali i druge vrednosti koje nisu usko vezane za njihov spisateljski talenat. Naime, nije ih slava pokvarila, već im je samo pomogla da se njihove druge vrednosti uočljivije pokažu. Hana to pokazuje i na ovaj način, pomažući najnemoćnijima, kao i onima koji vode brigu o njima. Samizdat će sa Komercijalnom bankom nastaviti da otkriva nove talente sa novim vrednostima koji će i nas napraviti boljim.“- izjavio je Veran Matić, direktor Samizdata.

12114666635661f3339860b108291111_v4_big

Prisutnima se preko video poruke obratio i Đule Van Gogh, frontmen benda Van Gogh: “Stari životi, prethodni životi, sve se to na čaroban način prepliće u glavi jedne predivne mlade devojke. Srećan sam što u Srbiji postoji omladina koju, na jedan poseban način, predstavlja Hana Piščević.”

Roman „Pogledaj plavi avion“ čitaoci mogu da kupe u knjižarama Delfi i Vulkan, kao i u lokalnim knjižarskim radnjama.
O autorki :

Hana Piščević je rođena 1996. u Beogradu. Završila je gimnaziju „Sveti Sava“. Voli putovanja, Rolingstonse i Bitlse, a najviše voli da vozi snoubord i zato zime provodi na snegu. Osim pisanja, voli da crta i u tome pronalazi sebe.
O romanu:

Roman „Pogledaj plavi avion“ bavi se savremenom, urbanom tematikom. To je priča o porodičnoj ljubavi i bliskosti sa kojom odrastaju dva brata, o njihovom detinjstvu koje prate dečje avanture, duhovite dogodovštine i razni nestašluci i njihovoj mladosti, koja se za jednog od njih tragično završava.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts