Roman Jelene Nedić „Niz prugu“ predstavljen je u četvrtak, 1. juna u Delfi Caféu u SKC-u. O aktuelnim temama, kao što su nasilje u porodici i društvu, ostavljena deca, prostitucija, govorili su psiholog Vesna Barzut, književni kritičar Nenad Stanojević i autorka. U muzičkom delu programa nastupio je Vuk Muškinja, a likove i scene iz romana „oživeli“ su glumci Danica Crnobrnja, Goran Vučanović i Nikola Stanković.

„Niz prugu“ je roman o devojci koja se sticajem životnih okolnosti našla u svetu kriminala i prostitucije. Tražeći pravu ljubav i način da pobegne iz teške materijalne situacije, glavna junakinja postaje žrtva surove trgovine ljudima. Govoreći o tome ima li načina da ohrabrimo žrtve da progovore o ovim problemima i šta mi kao pojedinci možemo da uradimo da im pomognemo, Vesna Barzut je rekla da bi trebalo da se svi potrudimo i stvorimo takvu klimu u društvu da žrtve i potencijalne žrtve mogu bez straha da iznesu pred stručnjacima svoje traume i zatraže pomoć društva koje ne sme da zažmuri pred tom vrstom eksploatacije devojaka.

Barzutova je istakla i da je zbog tema i problema kojima se bavi Jelenin roman zanimljiv i kao potencijalno korisno štivo koje može olakšati nastavnicima i roditeljima da prepoznaju probleme, da uvide da se određeno dete suočava sa teškoćama i da mu je potrebna dodatna podrška.

Nenad Stanojević je govoreći o romanu „Niz prugu“ naglasio da je Jelena Nedić uspela da nam ispriča mnogo više od priče o jednoj prostitutki, pripovedajući ono što ne vidi svako, jer „pisac je onaj ko zna više od drugih, i sumnja više od drugih“. Prema njegovim rečima, zadatak jednog književnog dela je da nam proširi percepciju, da nam otkrije nove slojeve stvarnosti, i da posle pročitane knjige svet vidimo jasnije, a baš to je slučaj sa ovim romanom.

„Lajtmotiv mog romana ’Niz prugu’ je: ’Deca se rađaju kao anđeli, ali ovaj svet ih brzo pretvara u poročne ljude’,“ rekla je Jelena Nedić i dodala: „Trudila sam se da ovu priču sagledam iz perspektive dve ličnosti i to ličnosti koje su potpuno različite, ali su jednake po slabosti koja je ista za sve koji zađu u svet poroka. To su novinar i devojčica u raljama prostitucije. Pokušala sam da kroz lik zločinca, prostitutke i intelektualca pokažem da u materijalističkom svetu svako može da se nađe u situaciji da postane roba, stvar na prodaju.“

Malo obeshrabruje što se problemi u Neveninoj porodici „nasleđuju“ s jedne na drugu generaciju. Ipak, suprotno mračnim slikama, pogrešnim izborima, u romanu postoje i iskre nade i svetlosti, tračak optimizma i ljubavi, jer na kraju krajeva svi uvek imamo mogućnost izbora…

Comments

comments

Related Posts