Predstavljena knjiga “Dete na stepenicama”


U ponedeljak, 7. decembra u prepunom Delfi Caféu u SKC-u održana je promocija romana „Dete na stepenicama“ Branislava Bjelice.

Predstavljen kao „knjiga koja će vam slomiti srce“, Bjelicin roman je potresna priča o odrastanju bez uporišta, roman koji kida utrobu neiskvarenom dečjom filozofijom i podsećanjem na ono što čovek, kad sazri, zaboravi da je bio – pametno i dobro dete.

O čudesnoj priči o malom velikom dečaku na promociji su govorili novinar Momčilo Petrović, pisac Marko Vidojković, i autor, Branislav Bjelica.

Bjelica je knjigom „Dete na stepenicama“ već zbunio literarnu javnost. Nije jasno da li je napisao najbrutalniju knjigu za decu do sada viđenu u Srbiji ili je reč o najinfantilnijem izdanku srpskog „crnog talasa“. Uglavnom, ovaj roman nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa ni samog autora koji o njegovom nastajanju svedoči na veoma emotivan, reklo bi se dečji način.

„U romanu ne može sve da se izmisli da bi bilo uverljivo. Mali Branislav sam bio ja do devete godine, a u knjizi sam nastavio da živim kroz sporednog junaka Miroslava Ratkovića koga ste upoznali u mom prethodnom delu ‘Zajedničko dvorište‘. Danas sam neka treća ličnost“ – objašnjava Bjelica i dodaje:

„Mnogi od nas su zaboravili da smo nekada bili deca. Ljudi kad sazru, nikada se ne vraćaju u svoje detinjstvo, ne sećaju se, sve zaborave. Ne postoje loša deca! Za nevaspitanje su krivi isključivo roditelji.“

Paralele sa romanom „Dete na stepenicama“, novinar Momčilo Petrović je pronašao u važnim delima srpske i svetske književnosti.

„Dečak je mlađi brat Ljubomira Vrapčeka iz romana Dragoslava Mihailovića ’Kad su cvetale tikve’, a po crnilu Oskarov brat iz ’Limenog doboša’ Gintera Grasa. Knjiga njenom autoru neće doneti popularnost, ali će se čitati i o njoj pričati godinama. Mali Branislav kao da je stvaran. Ne znam koji bih drugi kompliment mogao da dam autoru“, rekao je Petrović.

PROČITAJTE I OVO:  StripOS: Stripom protiv poplava i za čistije reke

Marko Vidojković je istakao da je ovo roman na koji smo zbog autorovog novinarskog rada čekali više od 15 godina i koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Nakon zvaničnog dela promocije autor je potpisivao knjige i družio se sa svojim prijateljima koji su došli da ga podrže.

Odlomke iz knjige pročitao je mali veliki glumac Sergej Živković.