Predstavljena knjiga Branka Đurića Đure “Mojih pedeset”


Promocija knjige „Mojih pedeset“ čuvenog „nadrealiste“ Branka Đurića Đure održana je 19. novembra u Dorćol Platzu. Ovo je prva prozna knjiga proslavljenog multimedijalnog umetnika.

O knjizi su govorili književnica Jelica Greganović i voditelj Ivan Ivanović.

Prvog dana nakon pedesetog rođendana Đuro je odlučio da narednih pedeset dana zabeleži svoj život, uspomene, sećanja… Bez pretencioznosti, a sa željom da svojim potomcima ostavi neki pisani trag o sebi, u formi dnevnika pisao je Đuro ovu knjigu. U njoj ćete pročitati priče koje nisu ispričane u ranijim intervjuima i videti fotografije koje su do sada čuvane u porodičnim albuimima.

„Kad sam počeo pisati ovu knjigu shvatio sam da je to neki vid auto psihoanalize, u sebi sam pronalazio neke registre za koje nisam znao da postoje. Dok sam je pisao četiri-pet puta sam se iz srca rasplakao, ali na vašu sreću više sam se smejao“, iskreno kaže Đuro.

Jelica je bila zadužena za veselu atmosferu, osvrćući se na brojne anegdote iz svog dugogodišnjeg prijateljstva sa autorom. „Đuro je takav kakav jeste“, rekla je Jelica, a ova knjiga je za nju velika radost jer je to medij u kome se on nikada ranije nije okušao. „Strašno dobro ti ide, kolega, mogao bi da napišeš još koju“, poručila je Jelica Đuri.

Znajući Đuru i njegova iskustva, Ivan Ivanović je rekao da ne mora ni da čita knjigu, da bi znao da je ona dobra. „Mislim da je Đuro genijalan tip koji ima neverovatan talent, ‘bogomdan’ za komediju i šta god da radi ima šansu da to bude dobro!“

„Život i nije tako ozbiljna stvar“, naglasio je Đura, „treba se nekada toga podsetiti.“

PROČITAJTE I OVO:  Pretvorite ideje u konkretnu akciju - "E, zabole me - radna sveska"

Ovo je knjiga će vam pomoći da upoznate Đuru onakvog kakav zaista jeste: trodimenzionalna, kompleksna, otkačena, ponekad čudna, uvek simpatična, kreativna, duhovita i sveukupno zabavna osoba.