Promocija knjige „Avanture Kraljevića Marka“ Branka Stevanovića održana je u petak, 22. jula u prepunom Delfi Caféu u SKC-u.

„Avanture Kraljevića Marka“, zbirku vrcavih, vedrih i herojskih pesama o našem brkatom junaku iz srednjeg veka nemanjenu deci predstavili su autor, Višnja Mićić, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, Vladimir Andrić, pisac, pozorišni i filmski reditelj, i Kosta Milovanović, ilustrator.

„Pretpostavljam da savremeno dete, u dobroj meri, kroz ovu knjigu Marka doživljava kao nekakvog srednjovekovnog Čaka Norisa. U ovom slučaju, zdrav humor sa neizostavnim elementima čovečnosti gradi sponu između viševekovne teme i dobrodošlih svežih čitalaca. Tome su, svakako , doprinele i odlične ilustracije Koste Milovanovića, na granici ’stripovnosti’“, istakao je Stevanović.

Ova zbirka pesama je osvojila već pet književnih nagrada, među kojima su Neven i Dositejevo pero, a počinje stihovima „Kad je rođen Kraljeviću Marko, sigurno je bilo leto žarko. Ako ništa – bar zbog rime zgodne, rađao se letnji dan do podne“.

„Rekao bih da interesovanje za mit o Marku Kraljeviću, najvećem balkanskom epskom junaku, ne jenjava ni kod nove generacije čitalaca. Junaci sa kojima se današnja deca poistovećuju ne razlikuju se smnogo od junaka iz pređašnjih vremena“, istakao je autor.

„Predstava o Marku vekovima je u Srba uvrežena i nepromenjena. Stevanović je legendu renovirao s merom, ukusom, duhom i ljubavlju, služeći se blagom parodijom, dobroćudnom ironijom, drugarskom pošalicom. Oslanjajući se na radovićevsku poetiku, pesnik je Marka približio svetu današnje dece“, ocenio je Vladimir Andrić.

Docent na Učiteljskom fakultetu Višnja Mićić skreće pažnju da se Marku pripisuju brojne nadljudske sposobnosti, ali je njegovo oružje neuporedivo ubojitije od čuvenog Ekskalibura, dok bi se o Šarcu mogle posebne pesme ispevati.

„On komunicira sa vilama i orlovima, poseduje moćno oružje, besmrtan je i obitava na granici dva sveta, ima nadljudsku potrebu za jelom i pićem, što sve skupa predstavlja prodor nasleđa starih slojeva epike. Stevanović se upravo poigrava sa ovom raznovrsnošću“, smatra Višnja Mićić.

Autor Branko Stevanović je tokom promocije svim prisutnima pročitao nekoliko stihova o zgodama i nezgodama srpskog junaka, a na kraju zvaničnog dela promocije družio se sa posetiocima i potpisivao knjige.

Comments

comments

Related Posts