Predstavljena fotomonografija TRANS BALKAN


Београд, 13. јул 2021. године – Збирка стотину портрета са интервјуима трансродних особа из 11 земаља региона, у форми фотомонографије под називом “Транс Балкан” аутора Александра Црногорца у издању Службеног гласника, представљена је данас у књижари Геца Кон у Београду. Промоцији су, поред аутора, присуствовали и директорка ЈП Службени гласник Јелена Триван, као и једна од учесница пројекта.

„Посао државних издавачких кућа је да се баве важним друштвеним темама, приватних кућа да се баве профитом. Стога немојте да вас чуди што ћете на полицама управо Службеног гласника наћи ”Транс Балкан”. Наша обавеза је да говоримо о друштвеним темама које су маргинализоване и које су на известан начин табу. У том смислу, ово је једна од најважнијих књига које је издао Службени гласник“, изјавила је Триван на конференцији за новинаре.

“Ово није књига која се бави феноменом трансродности, његовим узроцима, законским решењима. То је фотомонографија која ће најобичнијем грађанину показати како транс особе живе на Балкану. А проблеми су свима заједнички”, додала је Триван.

Једна од учесница пројекта, Нора Јанковић, истакла да је аутор монографије својом књигом пружио простор транс особама да кроз интервјуе пошаљу поруку својим речима, за шта немају често прилике, а што је изузетно важно за боље разумевање код шире јавности.

Аутор монографије „Транс Балкан“ нагласио је да му је главна мотивација током трогодишњег рада на пројекту била да подигне видљивост транс особа на нашем простору, која је доскора била скоро непостојећа и да добију приику да директно комуницирају са публиком.

“Битно је да сами обрађујемо своје теме и страшно сам захвалан Службеном гласнику и Јелени, и мислим да ће ово остати као врло вредан докуменат. Било која транс особа ће моћи да нађе у библиотеци књигу која је посвећена трансродности”, нагласио је аутор.

ČITAJTE  Roman "Tesla, portret među maskama" promovisan u Filadelfiji

Александар Црногорац се бави фотографијом више од двадесет година. Током свог професионалног рада посветио се модној, као и комерцијалној фотографији мада је његово примарно интересовање увек била и остала документарна фотографија. Рођен је у Бечу, рано детињство је провео у Београду, а са свега тринаест година напустио је Балкан.

Дипломирао је политичке науке и међународне односе на Универзитету Јуз̌не Калифорније 2001. године. Магистрирао је политичке науке на Кингс колеџу у Лондону 2005. године. Касније у Паризу брани и други мастер из фотоновинарства на СПЕОС институту (2008). Након више од две деценије живота изван граница Балкана, Александар се 2017. године враћа у Србију са намером да се у потпуности посвети документарној фотографији. Аутора посебно занимају права мањина (етничких, верских или других мањина) и начин на који их шире друштво посматра и третира. Такође, занима га веза између личног идентитета и физичког света.