Promocija knjige “Prometejev dnevnik”, u Ustanovi kulture Palilula, počela je sa polusatnim zakašnjenjem, zato što je prethodno dešavanje “probilo termin”. Iako su pesnici imali dva sata i to im je bilo malo. No, bez obzira na kašnjenje, dvadesetak zainteresovanih je, na kraju, ipak prisustvovalo priči o prvencu Ivana Brankovića.

Pored autora, o romanu je govorio i Dušan Cicvara, književnik, esejista, novinar i filmski kritičar, koji je prvo prisutne malo podsetio na neke istorijske činjenice koje su relevantne za sam roman – kao što je osnivanje društva “Anenerbe” – nacističke organizacije koja se bavila eksperimentima i izučavanjem praistorije, arheologije, paranormalnih pojava i misticizma u cilju potkrepljivanja „teorije arijevske rase“. Jedan od likova iz tog perioda, koji se javlja u romanu je i čuveni Verner fon Braun, otac nemačkih raketa. Cicvara je “Promotejev dnevnik” okarakterisao kao “religiozni triler”, uz napomenu da je reč o knjizi “koja se čita u jednom dahu”.

Brojne pohvale su izrečene na samo pisanje i “žive” likove koje je Ivan Branković predstavio čitaocima, a Cicvara smatra da je ovakav roman objavljen negde drugde, on već bio bestseler. “Ja ovo ne doživljavam kao – prve mačiće, nadam se da će uslediti ne samo jedan nastavak, već da će ovo biti trilogija”, dodao je Cicvara, uz napomenu da mu je jedino žao što je autor požurio sa objavljivanjem romana i da je trebalo isčistiti lektorske i korektorske greške.

Pisac Ivan Branković je odlučio da ispriča nešto više oko ideje i same realizacije romana. Kako je na početku istakao, on je jedan od onih koji veruje u postojanje vanzemaljaca, tema romana je – da li je Prometej iz legende možda bio zapravo vanzemaljac? “Od malih nogu sam bio zadivljen pričama o drevnim vanzemaljcima”, kaže Branković, koji je kao inspiraciju iskoristio priču o američkim pilotima koji su koristili jedno od ostrva za svoju bazu, a to su bili prvi belci koje su urođenici videli, kao i prve avione. Kada su naučnici 1970-tih došli na to ostrvo, videli su da su urođenici pričali o bogovima koji su prestali da ih posećuju, i pravili su skulpture aviona želeći da tako vrate svoje bogove. Takođe, jedna od inspiracija je bila H.Dž. Velsova rečenica o “posmatranju ljudi od strane više inteligencije kao kada mi posmatramo mikrobe kroz mikroskop”.

“Cela knjiga nastala je iz scena, koje sam ja, kao reditelj, povezivao”, kaže pisac koji je na knjizi radio godinu i po dana – što je bilo vreme neophodno da se ona napiše. Dva pitanja koja ga najviše pitaju – da li će biti nastavka (odgovor je da – već je napisan kraj, a tako je “započeta” i prva knjiga) i šta je sa istorijskim događajima – koje je on koristio ali nije osećao “obavezu da ih prati do kraja”.

U razgovoru su učestvovali i Dejan Nikolić, ispred izdavača “Otvorene knjige”, i Marina Đenadić, urednica programa Svetosavskog karavana knjiga, u okviru koje je održana promocija.

Preuzeto sa bloga Pogled iz svemisrskog broda

Comments

comments

Related Posts