U prisustvu velikog broja čitalaca i prijatelja, Miomir Petrović je u ponedeljak, 14. novembra u knjižari Delfi u SKC-u predstavio svoj novi roman „Kuća od soli“, uzbudljiv triler u kojem umetnost igra važnu ulogu u vihoru Drugog svetskog rata. Ovo je i roman o tragičnoj usamljenosti pojedinca u dramatičnim istorijskim okolnostima.

O knjizi su pored autora govorili i urednica Jasmina Radojičić, književni kritičar Petar Arbutina i direktor Lagune Dejan Papić.

Jasmina Radojčić je istakla da je saradnja sa Petrovićem za nju bila ne samo izazov već pre svega zadovoljstvo pošto je primetila trud i rad pisca na samom delu. Ona je bila impresionirana i koliko je autor istraživao vreme i istroijske ličnosti koje je uveo u svoju priču.

Arbutina je Petrovićevo delo okarakterisao i kao klasični pikarski roman kome je udahnut duh 21. veka. „Petrović je baštinio i pisce iz Boke Kotorske koji su tamo živeli i stvarali u 18. i 19. veku, iako je radnju smestio između dva svetska rata“, rekao je Arbutina i dodao da je pisac na kraju knjige naveo literaturu kojom se služio da bi što vernije prikazao duh vremena u kome se odvija radnja.

Papić je objasnio da je Petrović sa nekoliko već objavljenih romana odlučio da 2005. godine objavi „Lisičje ludilo“ u Laguni. „Tako je bio prvi etablirani domaći pisac koji je imao hrabrosti da svoj rukopis da jednom izdavaču koji je do tada štampao knjige samo stranih pisaca. To je bio mudar potez i pisca i izdavača jer je Laguna pokazala drugim srpskim piscima da je spremna da objavljuje kvalitetne knjige. Petrović je prepoznao potencijal relativno novog izdavača na domaćem tržištu koji se u međuvremenu potvrdio i dokazao kao vodeći srpski izdavač koji objavljuje dela najboljih domaćih pisaca.“

Comments

comments

Related Posts