U utorak, 21. marta, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, biće predstavljen zbornik naučnih radova „Anatomija romana Putnikova ciglana Radovana Belog Markovića“, u izdanju Gradske biblioteke Lajkovac i Srpske književne zadruge, 2016.

Učestvuju: Slađana Ilić, Natalija Jovanović, Dragan Lakićević i Radovan Beli Marković.

Zbornik radova “Anatomije romana Putnikova ciglana Radovana Belog Markovića” jedinstven je po tome što je samo jedno delo ovog pisca bio povod za naučnu raspravu. Tekstovi su sakupljeni sa naučnog skupa na kojem je učestvovalo 15 književnih znalaca: Radivoje Mikić, Stojan Đorđić, Vesna Trijić, Natalija P. Jovanović, Jana M. Aleksić, Jelica Živanović, Milica Lazović, Olja S. Vasileva, Jasmina Tonić, Marija Blagojević, Aljoša Numić, Jelena P. Kovačević, Slađana Ilić, Daren Milivojević, Aleksandra P. Bjelić i Sonja Milovanović.

Prema rečima prof. dr Radivoja Mikića, Putnikova ciglana je složeno književno delo, u kome se polazi od onoga što bi se moglo označiti kao nasleđe epohe realizma, a stiže do postmodernih poigravanja i sa samom pričom i sa pripovedačem koji dopušta da mu se roman „razromani“. Vraćajući se u svom desetom romanu u selo Ćelije, pisac ne oblikuje realističku sliku, on, kroz gustu mrežu citata i aluzija, pokreće čitav niz književnih i arhetipskih slika.

Comments

comments

Related Posts