Predstavljanje zbirke priča „Svetkovina” Magdalene Blažević


U subotu, 19. juna, u 18 časova u KROKODILovom Centru biće organizovano predstavljanje zbirke priča „Svetkovina” Magdalene Blažević.
O ovom Kontrastovom izdanju iz 2020. godine razgovaraće sama autorka, zajedno sa profesorkom književnosti Jelenom Vukićević i urednicom u Kontrastu, Jelenom Nidžović.
Ovaj sveži naslov iz oblasti domaće književnosti uvodi vas u jedan ženski svet satkan od raznovrsnih iskustava. „Svetkovina” je zbirka neskrivenog srljanja prema katastrofi, smeštena u neimenovane gradove i sela Bosne pre, za vreme i posle rata.
U ovom magijskom, tradicionalnom i strašnom svetu otkrivamo iskustva žena, junakinja i žrtava koje bivaju ubijene, silovane, ubijaju svoju tek rođenu decu, zavode tuđe muževe, bivaju ostavljene, ili dižu ruku na sebe. One su te koje uvek naprave tu jednu kobnu grešku, a pitanje koje se kroz celu knjigu provlači jeste da li je njihov život od samog početka jedna vrsta greške – usuda u jednom zatvorenom društvu koje ne dozvoljava da se napravi pravi izbor.

PROČITAJTE I OVO:  Arhipelag na Svetskim danima slovenačke kulture