Predstavljanje romana „Lutka od marcipana“ Muharema Bazdulja


U četvrtak 19. januara u 19 časova u Domu kulture „Studentski grad“ (Klub-knjižara Magistrala) biće predstavljen roman „Lutka od marcipana“ Muharema Bazdulja (Geopoetika, 2016). O romanu će govoriti Miroljub Stojanović i autor.

 Roman „Lutka od marcipana“ ušao je u uži izbor za ovogodišnju NIN-ovu nagradu i tako se Bazdulj prvi put našao u trci za ovu prestižnu nagradu.

 O romanu:

Život češke glumice Lide Barove, ljubav(n)i(ce) Jozefa Gebelsa, do koje autor dolazi preko Suzan Zontag, može predstavljati paradigmu veka koji je za nama. Odsustvo priprema za pogrom nepodobnih rasa i eksplicitnog rata u priči, uvećava čitaočevu zebnju pred budućom svetskom katastrofom. Iz Berlina priča se seli u oslobođenu Evropu, gde dolaze novi filmovi, ljubavi i ljudi – Felini, Sofija Loren, Đina Lolobriđida, Fasbinder…

Muharem Bazdulj (Travnik, 1977), pisac, novinar i prevodilac, svojim tekstovima prisutan na gotovo čitavoj teritoriji nekadašnje Jugoslavije, kod nas je objavio zbirke priča Čarolija i Jeres nominalizma, romane Tranzit, kometa, pomračenje, Sjetva soli, April na Vlašiću i Đaur i Zulejha, knjige kolumni Filigranski pločnici, Karlovački mir i Između krajnosti, eseje I drugi su pjevali o ratu. Knjige su mu prevedene na engleski, nemački i poljski, a kratke proze uvrštene u prestižne američke antologije The Wall in My Head i Best European Fiction. Dobitnik je novinarskih nagrada Stanislav Staša Marinković i Bogdan Tirnanić. Živi u Beogradu.

 


PROČITAJTE I OVO:  „Francuski strip kao inspiracija“ na Nova festivalu