U utorak, 13. decembra sa početkom u 13 sati, u Kafe-knjižari Narodne biblioteke Srbije biće održan književni razgovor i predstavljanje knjige Jedan mogući život Ivanke Kosanić, prve romansirane biografije znamenite srpske slikarke Nadežde Petrović (Agora, 2016).

Učestvuju: prof. dr Đorđije Vuković, Vasa Pavković, Nenad Šaponja i autorka.

Biografski roman Jedan mogući život o znamenitoj srpskoj slikarki Nadeždi Petrović svojevrsni je mozaik njenih sećanja dok leži na samrtnoj postelji. Provejavanje reminiscencija na trenutke provedene u porodičnoj atmosferi, školovanje, susrete sa dragim prijateljima, putovanja i izložbe, vreme stvaranja remek-dela, čine da ratno okruženje bar na trenutak iščezne.

Pred čitaocima se otvara bogat unutrašnji svet strastvene obožavateljke prirode, velikog zaljubljenika u umetnost i žene duboko odane čoveku i srpskom rodu. Kao društveno-angažovana ličnost i učesnica oba balkanska i Prvog svetskog rata, dok na frontu zbrinjava bolesne i povređene, i uvek, kada može, i slika – Nadežda Petrović izrasta u romanu u snažnu ličnost koja veruje u smisao „povišenog života” između strasti i prkosa…

Comments

comments

Related Posts