U sredu, 21. februara, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće predstavljena knjiga “Zemaljsko i sveto u ljubavi: o delu Dragana Stojanovića” Katarine Roringer Vešović (Arhipelag, 2017).

Na tribini učestvuju prof. dr Mihajlo Pantić, prof. dr Zorica Bečanović Nikolić, Gojko Božović i Katarina Roringer Vešović.

Knjiga Katarine Roringer Vešović “Zemaljsko i sveto u ljubavi” predstavlja književno-teorijsku i istraživačku studiju o delu Dragana Stojanovića u rasponu od autorovih književno-teorijskih radova o srpskoj i svetskoj književnosti, preko poezije, do priča i romana. Katarina Roringer Vešović studiozno prati Stojanovićevo promišljanje pitanja idile i sreće, lepote i divinizacije tela, ljubavi i ličnosti u piščevim teorijskim radovima, da bi se potom posvetila iscrpnom i pronicljivom tumačenju Stojanovićeve književnosti. Otuda knjiga Zemaljsko i sveto u ljubavi na ubedljiv način pokazuje celovitost jedne podsticajne književne, umetničke i teorijske vizije.

Katarina Roringer Vešović je esejistkinja, književna i pozorišna kritičarka, autorka drama, prevodilac. Živela je u Beogradu do oktobra 1991, kada ju je stipendija austrijskog Ministarstva za nauku i istraživanje odvela u Beč, gde autorka i danas živi. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu (1988), na istom fakultetu je na Katedri za germanistiku magistrirala (1997), a na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima doktorirala (2016).

Ulaz je slobodan.


ČITAJTE  Svečano otvoren Međunarodni sajam knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published.