Predstavljanje knjige: Vuk Branković – slavni i velmožni gospodin


Predstavljanje knjige Vuk Branković – slavni i velmožni gospodin, autora Marka Šuice.
O knjizi i povodom nje će govoriti:
dr Marako Šuica, autor
dr Radivoj Radić
dr Đorđe Bubalo
Vuk Branković, jedna od najznamenitijih ličnosti srpske srednjovekovne istorije, ostao je zapamćen do današnjih dana iz pogrešnih razloga. O najvećem srspskom antiheroju mit je nastao i negovan je u osloncu na nepouzdano epsko sećanje i iskrivljen doživalj davnih vremena.
U ovoj knjizi Marko Šuica opisuje istorijske događaje i ličnosti, delove privlačnih legendi koje se lako pamte, dugo traju i teško razobličavaju.
Pre više od sto godina napisana je jedna, za ono vreme, sjajna i sveobuhvatna studija o Vuku Brankoviću, koja je predstavljala prelomni iskorak ka istorijskoj rekonstrukciji utemeljenoj na izvorima i naučnoj metodologiji. Spletom različitih okolnosti, ti rezulati su nekako potisnuti isključivo u okvire nauke, dok je u svesti naroda i dalje ostao onaj Vuk koji nije postojao u stvarnosti, već samo u umotvorinama narodnih pripovedača i pevača. Na početku XXI veka u srpskom društvu ponovo se javila potreba da se još jednom ukaže na najveće nedoumice i zablude koje su vekovima udaljavale uspomenu na Vuka Brankovića od istorijske suštine i koje su od njega načinile jedinstven nacionalni simbol izdaje.
Šuica odgovara na pitanja:
Zašto je taj dugovečan trag, zasnovan na imaginarnom, a ne na stvarnom obeležio kolektivnu uspomenu na Vuka Brankovića?
Zašto je Vuk Branković jedan od najuticajnijih plemića druge polovine XIV veka postao negativan epski junak, simbol prevare, izdajstva i bezobzirnosti?
Gde su koreni negativnog stava prema plemiću koji sežu u dublju prošlost, a oblikovani su državnim prilikama nakon Kosovske bitke, zapravo borbom za političku prevlast između dve najvažnije srpske porodice – Lazarevića i Brankovića?
Zašto i kako se dogodilo da najveći uticaj na izobličavanje istorijske istine bude zapis iz XVII veka u zapisu Mavra Orbina gde leže koreni negativnog stva prema Vuku Brankoviću
Na stranicama ove knjige ispisana je istorija Vukovog života u duhu biografske pripovesti autor povezuje fragmente koji su nam preostali iz oštećene pisane zaostavštine i pruža utemeljenu istorijsku predstavu o mestu i ulozi Vuka Brankovića u prošlosti srpskog srednjeg veka.

PROČITAJTE I OVO:  Roman koji će uskomešati region

Promocija će biti održana u petak, 3. aprila 2015. godine, u salonu Geca Kon (knjižara Prosveta), Knez Mihailova br. 12 u 12 časova.