Predstavljanje knjige “Spev o Halibutu”


U petak 10. marta, u 12 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće organizovano predstavljanje knjige Spev o HalibutuAlfonsa Rejesa (u prevodu Sonje Štajnfeld, Agora, 2016). Spev o Halibutu antologijski je izbor iz celokupnih priča meksičkog pisca Alfonsa Rejesa, jednog od najvećih književnika Meksika, koga je H. L. Borhes nazvao „prvim čovekom književnosti naše Amerike“.

Učestvuju: ambasador Meksika nj. e. Marko Antonio Garsija Blanko, hispanista Bojana Kovačević Petrović, književnik i urednik Nenad Šaponja i književnik Srđan V. Tešin.

„Iz priča Alfonsa Rejesa teče bujica života, u širokom spektru: od najrazličitijih tema i spajanja krajnosti – u istoj priči paralelno egzistiraju filozofska razmatranja potkrepljena fizikom, botanika i književne ili antropološke teorije s jedne strane, a prozaični opisi i kolokvijalni izrazi s druge – do jezičkih i žanrovskih eksperimenata. Nije ga ograničavao formalistički koncept tekstualne autonomije i svim snagama je nastojao da preskoči ili izazove prag koji deli stvarnost od mašte, pisca od teksta, beletristiku od eseja.

U stalnom sporenju sa kanonskim tekstovima i uvreženim idejama, Rejes čitaocima pruža svežinu kojom odišu čak i takozvane mrtve metafore, poput fenomenalnog oživljavanja mrtve ruke u ’Ruci majora Arande’ i poziva nas da istražimo životnu snagu u naizgled inertnim predmetima i mislima.” (Sonja Štajnfeld)


PROČITAJTE I OVO:  Održana promocija romana "Pomor i strah" Vuleta Žurića