Predstavljanje knjige “More i zaustavljene priče”


U subotu, 08. decembra sa početkom u 19 časova u KROKODILovom Centru za savremenu književnost biće održano predstavljanje knjige
“More i zaustavljene priče” autorke Neve Lukić.

Na tribini će učestvovati Neva Lukić, Dejan Matić i Ognjen Aksentijević.

O knjizi:
U ovoj knjizi uživaće oni koji od književnog teksta traže igru jezika, paradokse, fantastiku, humor… Bez ikakve sumnje, u najboljim pričama ove zbirke Neva Lukić se može imenovati kao novi, ženski spoj Orvela i Harmsa 21. veka, ona predstavlja autentičan književni talenat.

Svetlana Tomić

Neva Lukić iznenađuje distopijskom slikom budućnosti koja je komična koliko i tragična. Kako je poznato, distopijski svijet se temelji na radikaliziranim svojstvima nekog sadašnjeg društva, a Lukić je pronašla bizaran element današnjih pravila ponašanja koji odlično izvrće satiri.

Fantom slobode

Može se reći da je “More i zaustavljene priče“ neobično književno djelo koje spaja poeziju i prozu, suvremenost i tradiciju. Neke se teme provlače djelom Neve Lukić još od početka njezina stvaralaštva: propitivanje mogućnosti komunikacije među ljudima i sklonost fantastici. Autorica se poigrava tradicionalnim žanrovima poput bajke, mita, priče i pjesme, te sagledavanjem problema suvremene svakodnevice u neobičnim okvirima fantastike.

Vesna Solar

Priče ove knjige nipošto nisu zakukuljeni, nečitljivi, odnosno neshvatljivi tekstovi koji često nastaju “strujom svijesti“, odnosno podsvijesti. Naprotiv, autorica njeguje svaku rečenicu, prelijeva je u drugu, stvara logiku teksta koji je obogaćen raskošnim metaforama, dajući tako svojim dubinskim mislima i doživljajima i raskošnu slikovnost.

Lada Žigo

Ove priče ne nude neke znanstvene ili filozofske odgovore na pitanja ostanka i postanka, ali nude mnoge poetične vizije mogućih ishoda u snalaženju čovjeka, čovječanstva, svjetskog duha ili uprave čitava svemira s nečim što je nastalo kao nenaručeno, ali kad je već tu moramo se naučiti nekako nositi s time.

Davor Šišović, Glas Istre

PROČITAJTE I OVO:  Nagrada „Vasko Popa“ Tanji Stupar Trifunović za knjigu „Zmijštak“

O autorki:  Neva Lukić (Zagreb, 1982) magistrirala je istoriju umetnosti i arheologiju u Zagrebu i Teoriju moderne i savremene umetnosti na Univerzitetu Lajden u Holandiji. Aktivna je kao književnica i kustoskinja, većinom u Hrvatskoj i Holandiji. Sarađuje i s drugim umetnicima iz raznih umetničkih područja s ciljem stvaranja interdisciplinarnih radova bliskih video umetnosti ili literarnom performansu (na primer kratak film The Motel in the Well, 2016, sa Sarom Rajaei i performans Trio za zvono, opnu i nebo, 2017, s Josipom Bubaš). Njene pesme i priče objavljene su u raznim časopisima i zbornicima, na hrvatskoj radioteleviziji, a učestvovala je i na različitim čitanjima/festivalima poezije, proze ili filma u Zagrebu, Beogradu, Skopju, Seulu, Kanu, Utrehtu, Ljubljani, itd. Do sada je objavila knjigu kratkih priča Ljudi bez parka (Udruga za kulturu Knjigomat, Zagreb, 2009), zbirku poezije Haljina Obscura (Matica hrvatska, Karlovac, 2011) za koju je nagrađena književnom nagradom za mlade pesnike Grada Karlovca i Matice hrvatske Karlovac Zdravko Pucak, zbirku poezije Sjene sjemenki (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2015), zbirku priča More i zaustavljene priče (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2016) i slikovnicu Travka preko oblaka (Semafora, Zagreb, 2018). Knjiga More i zaustavljene priče objavljena je i u engleskom prevodu, pod nazivom Endless endings (Bokeh, Leiden, novembar 2018)