Predstavljanje knjige “Drame” Mate Matišića


U petak, 22. novembra sa početkom u 19 časova u foajeu Beogradskog dramskog pozorišta biće organizovano predstavljanje knjige Drame Mate Matišića.

O knjizi će, osim autora, govoriti: urednica knjige Gordana Milosavlјević Stojanović, reditelјi Marko Misirača i Patrik Lazić, glumci Ivana Nikolić i Vladan Milić.

Drame, jednog od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca sa bivšeg jugoslovenskog prostora – Mate Matišića, objavlјene su u izdanju Službenog glasnika. Nјegove drame Sinovi umiru prvi i Fine mrtve devojke postavlјene su i na sceni BDP-a. Baveći se savremenim temama, Matišić svojim oštrim perom ogolјava stvarnost, često izazivajući burne reakcije javnosti činjenicom da njegovi likovi direktno u lice „sipaju“ sve ono što niko drugi ne sme da izusti. Matišićeve drame beskompromisno i angažovano obrađuju teme s kraja XX i početka XXI veka na prostoru Hrvatske, koja je zapravo samo uzorak za sveprisutne lјudske drame na čitavom balkanskom, ali i evropskom prostoru. Začinjene dozom crnog humora, kroz prizmu malih lјudskih sudbina, pisac drama bavi se pitanjima smrti, pripadnosti, morala, porodice, religije, pohlepe, istine, a lakoća i preciznost s kojom on učitava filozofski diskurs u svakodnevicu svrstava ga u red velikih dramskih pisaca. Drame Mate Matišića, sabrane u knjizi, nisu samo teatarski inspirativne već i književno dragocene jer vode čitaoca katarzičnim putem od smeha do suza.

Mate Matišić (1965) dramaturg, scenarista i muzičar, diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Od 1978. do 1981. svira u popularnoj tinejdžerskoj rok grupi Prva lјubav. Kasnije se posvetio džez muzici. Od 1990. godine član je Hot Cluba Zagreb. Nastupao je i snimao muziku s najbolјim svetskim muzičarima gipsy jazza, kao što su: Angela Debarreo, Stochel Rosenberg, Florin Nicolescu, Birelli Lagrene i drugi. Komponovao je muziku za više od stotinu pozorišnih predstava, preko dvadeset dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija i nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Nјegove drame izvođene su u desetak hrvatskih pozorišta, na Hrvatskom radiju, te u pozorištima Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Rusije, Slovenije, Srbije, Litvanije, Turske, Češke… Bio je scenarista i koscenarista desetak igranih filmova, najčešće sarađujući sa reditelјima Krstom Papićem i Vinkom Brešanom. Vanredni je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku dramaturgije.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige o uspešnim naučnicama i profesorkama