U Narodnoj biblioteci Srbije, 8. aprila, u 12.00, u amfiteatru biće predstavljena knjiga Bibliografija srpskih enciklopedija i leksikona Dejana Vukićevića, u izdanju Zavoda za udžbenike, 2014.

Učestvuju: prof. Dr Dušan Ivanić, Dobrilo Aranitović, bibliograf, Dejana Ocić, urednik za leksikografiju, dr Dejan Vukićević, autor.

Bibliografija srpskih enciklopedija i leksikona, pionirsko delo Dejana Vukićevića, jednog od najznačajnijih savremenih bibliografa, ponela je jednu od najprestižnijih nagrada u svetu bibliotekarstva – „Stojan Novaković”, koju dodeljuje Bibliotekarsko društvo Srbije. Rad na enciklopedijama i leksikonima podrazumeva naporno istraživanje, sakupljanje obimnih i raznolikih znanja, zarad sažetog, preglednog i tačnog predstavljanja javnosti, a u ovoj knjizi Vukićević je sabrao sva takva znanja nastala na tlu Srbije od 1818. do 2013. godine.

Objavljivanjem Bibliografije srpskih enciklopedija i leksikona pruža se veliki doprinos u širenju znanja o značaju enciklopedija, leksikona i rečnika, odnosno neophodnosti njihovog postojanja.

Comments

comments

Related Posts