Predstavljamo nekoliko novijih Glasnikovih izdanja


Izdavačka kuća Službeni glasnik nedavno je objavila nekoliko novih knjiga. Odlučili smo da predstavimo neka od njih.

Film i rat, Petar Jončić

Filmsko spinovanje iz drugog ugla

Ova knjiga čitaoca treba da podseti na koji način je kinematografija u predvečerje Drugog svetskog rata, tokom njega, ali i u celom XX veku bila „umetničko oružje“ u borbi protiv neprijatelja. U centru priče je filmska propaganda Trećeg rajha, kao i analiza kako su saveznici (SAD i Velika Britanija), ali i komunisti u SFRJ tretirali fašiste, naciste i njihove saradnike kroz kinematografiju (ali i televiziju). Knjigu čine i pozitivni primeri, dakle filmovi koji nisu bili samo propaganda već su i hrabro kritikovali totalitarizam i upozoravali na opasnost od njega. Ujedno, ovo nije samo studija o filmu, već i o (negativnoj) pop kulturi, pravoj i lažnoj istoriji.

Dnevnik pogleda, Bernar Noel

Istovremeno poetika tela i poetika pogleda, oči predstavljaju granicu koja deli dva volumena, vidljivo koje se nalazi pred našim očima i mentalno ili nevidljivo koje je iza naših očiju. S druge strane, mi verujemo da vidimo realnost, ali je zapravo samo čitamo. Šta vidimo kada gledamo, šta je jedan pogled, šta je vidljivo, pitanja su kojima se francuski pesnik Bernar Noel bavi u svom Dnevniku pogleda.

Misija “Halijard”, Ratna propaganda, bombardovanje srpskih gradova i evakuacija savezničkih avijatičara 1943–1944. godine, Miloš Timotijević

Saveznička strategija masovnog bombardovanja gradova tokom Drugog svetskog rata delom je zahvatila i balkanske zemlje, uključujući i Jugoslaviju i Srbiju. Brutalnost rata podrazumevala je brojna razaranja, što je bila i sudbina srpskih gradova koje je bombardovala uglavnom američka avijacija. Sve je bilo deo opšte savezničke strategije, koja je na domaćem terenu dodatno dopunjavana pojedinačnim zahtevima četnika i partizana za gađanje taktičkih ciljeva. Jedan deo savezničkih aviona oboren je iznad područja Jugoslavije. U spasavanju i evakuaciji oborenih avijatičara učestvovala su oba pokreta otpora –četnici i partizani. Najpoznatija operacija nosila je naziv „Halijard“, i izvedena je u organizaciji Jugoslovenske vojske u Otadžbini (JVuO) –četnika generala Mihailovića i američke obaveštajne službe (OSS), s centrom u južnoj Italiji. Prva evakuacija iz Pranjana organizovana je 10. avgusta 1944, koja je ujedno je i najveće pojedinačno spasavanje američkih avijatičara tokom Drugog svetskog rata.

ČITAJTE  Evo ko je dobio "Veliku nagradu Ivo Andrić"

Videti se kako se vidiš, Modeli i vizuelna kola u delu Pola Valerija, Valerio Magreli

Ko me to gleda iz ogledala dok se gledam u ogledalu? Ko je taj gospodin što nedopustivo pretenduje da bude ja? Ovo su pitanja kojima će Pol Valeri posvetiti čitav svoj život, stihove, prozu, hiljade stranica čuvenih Svezaka. Postavljajući pitanje pogleda u središte svoje studije, italijanski pesnik Valerio Magreli ispituje krajnje konsekvence Valerijevih vizuelnih i identitarnih procedura.

Čemu sve uopšte, Dečja pitanja i nedetinj(ast)i odgovori, Mihail Naumovič Epštejn, prevela Radmila Mečanin, ilustrovala Tara Pribićević

Ovo je knjiga dečjih pitanja o svetu i kratkih, ozbiljnih, ali veselih odgovora. Deca su genijalni filosofi, zato što prvi put vide svet i sumnjaju, čini se, u očigledne stvari. Njihova pitanja –više od trista! –obuhvataju najrazličitije sfere bića: od univerzuma u celini do psiholoških, moralnih, socijalnih i estetičkih problema. Na ta pitanja odgovara filosof i filolog Mihail Epštejn, autor mnogih knjiga za odrasle. Ovde razgovara sa decom i tinejdžerima, jezikom koji im je dostupan. Cilj ove knjige je uključivanjedece i odraslih u zajednički razgovor o najvažnijim pojavama u vasioni.

Bendžo u Grabu, Sinan Gudžević

Bendžo u Grabu je libar jednog renesansnog čoveka koji je, srećom, nas zapao. Ono što se nalazi među koricama ove knjige nesebični je darak gospodina za koga se ne zna šta lepše ume –alhemičari to još nisu odgonetnuli –da priča ili da piše.I gde god da otvorite ovu knjigu, otvorili ste je na pravom (čitaj: čarobnom) mestu!