U četvrtak, 24. oktobra u okviru 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće predstavljena neka od vrednih Glasnikovih izdanja.

► S početkom u 11 sati, u sali Borislav Pekić, biće predstavlјena edicija Prozna dela srpskih naučnika.

Učesnici:

Jelena Trivan, direktor i glavni i odgovorni urednik JP Službeni glasnik

Vladan Vukosavlјević, ministar kulture i informisanja

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade

Aleksandar Gatalica, urednik

Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković

Edicija Prozna dela srpskih naučnika nam po prvi put na jednom mestu pokazuje snagu talenta i posvećenost naših velikih predaka. Devet autora, kojima su posvećeni pojedinačni tomovi, nisu bili samo veliki naučnici u svojim oblastima već su ostali upamćeni i kao renesansne ličnosti, u kojima se često spajalo i po nekoliko različitih interesovanja. Od početka devetnaestog veka do današnjih dana srpski naučnik je i humanista, i državnik, i osnivač velikih institucija, novator na više polјa nauke, dobrotvor i ličnost koja ostaje uzor generacijama.

► Potom će na štandu Glasnika (Arena Hale 1), s početkom u 14 sati, biti predstavlјena knjiga Mačka zvana miš Andreja Sen-Senjkova.

Učesnici:

Andrej Sen-Senjkov

Vesna Smilјanić Rangelov, urednik

Marija Jevtić, ilustrator

Andrej Sen-Senjkov je pesnik, prozni pisac, prevodilac. Napisao je petnaest knjiga, preveo desetak i dobio mnoge nagrade. Šesnaest bajkovitih, nadahnutih kratkih priča u ovoj njegovoj knjizi klјučići su za ulazak u čudesni svet Sen-Senjkova. A ko god je tamo ušao, nije poželeo da ga ikad napusti…

► Bogat program ovog sajamskog dana biće zaokružen razgovorom o stvaralaštvu Sergeja Šargunova, u organizaciji 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, s početkom u 16 sati, u sali Ivo Andrić. Tom prilikom posebna pažnja biće posvećena njegovoj verovatno najpoznatijoj knjizi – Album bez fotografija, čiji je prevod na srpski objavio Glasnik pre nekoliko godina.

Učestvuju:

Sergej Šargunov

Sanja Milić, književni kritičar i urednik na RTS-u

Jelena Trivan, direktor i glavni i odgovorni urednik JP Službeni glasnik

Sergej Šargunov je na sebe skrenuo pažnju kao pisac fikcije – osvojivši nagradu za Debitantsku fikciju 2001, ali i kao politički pisac i lider mladih, koji ne strahuje da se bavi kontroverznim temama. Album bez fotografija je roman koji pruža čitaocu mogućnost da sazna kako se danas jedan od glavnih predstavnika mlade generacije ruskih pisaca odnosi prema istini, veri, porodici, lјubavi, patriotizmu i savremenoj ruskoj kulturi. Knjiga nudi sećanje na proživlјeno, na lično iskustvo našeg savremenika, kojeg veoma pogađa ono što se dešava s Rusijom i oko nje. Ona je autobiografska, napisana s lјubavlјu i nepoštedno – u odnosu i prema domovini i prema sopstvenom daru.

Comments

comments

Related Posts