Pre Lolite bila je Dulita Salvadora Dalija


Kada je 1955. Vladimir Nabokov objavio roman Lolita kritika ga je pohvalno prihvatila kao veoma originalno delo.

Međutim, izgleda da Nabokov nije prvi koji je pisao o strasti sredovečnog muškarca koji je opčinjen dvanaestogodišnjom devojčicom. Izgleda da je američkog pisca ruskog porekla za pisanje Lolite inspirisao niko drugi do nadrealistički brkati genije Salvador Dali.

Dalija Ungurenau, profesorka komparativne književnosti u Bukureštu i zamenica direktora Instituta za svetsku književnost, našla je vezu između Lolite i priče Reverie: An Erotic Daydream koju je 1931. godine objavio čuveni Španac. I Dalijevo delo je, poput romana Lolita, priča o matorcu koji “balavi” za mnogo mlađom klinkom.

Osim očiglednih sličnosti između ove dve priče postoje i očite „razlike“. Prvo, za razliku od junaka Lolite koji je po zanimanju profesor, Dalijev junak je slikar. Drugo, objekat obožavanja glavnog protagoniste ne zove se Lolita već se odaziva na, sasvim različito, ime Dulita.

Profesorka Ungurenau ukazuje na još jednu činjenicu koja na neposredan način dokazuje da je Nabokov bio inspirisan Dalijevom pričom. U pitanju je čuvena scena u kojoj Lolita, dok sedi u krilu svog očuha, pokazuje fotografiju iz popularnog američkog časopisa. Fotografija prikazuje nadrealističkog slikara pored polupotopljene gipsane replike Miloske Venere. U svom istraživanju profesorka Ungurenau je pronašla fotografiju Salvadora Dalija koja je 1941. godine objavljena u magazinu LIFE i koja neodoljivo podseća na onu koja je opisana u Loliti.

Profesorka Ungurenau ne „optužuje“ Nabokova za plagijat već ga samo „sumnjiči“ za „kreativnu pozajmicu“, a u „Duliti“ vidi inspiraciju za nastanak jednog od najslavnijih klasika zapadne kulture.

„Veliki pisci ne pripadaju nacionalnim literaturama, već celom svetu“, kaže ona. „A pametni ljudi će iskoristiti i usavršiti pametne stvari drugih pametnih ljudi.“

PROČITAJTE I OVO:  Nabokov o Dostojevskom: Osrednji pisac, s povremenim bljescima izvanrednog humora

Izvor: HuffPost