Peti dan Sajma knjiga na štandu Lagune otvorio je reditelj Srđan Dragojević. On je potpisivao svoje knjige „Kakagrad“ i „Kakakralj“, koje će pomoći roditeljima da decu odviknu od pelena uz sjajne ilustracije Nemanje Ristića. „Na Sajmu sam koliko me sećanje služi od ranih osamdesetih godina. Kao klinac sam često radio a onda sam kao autor dolazio na Sajam. Drago mi je sto sam i ovog puta došao u ulozi pisca i uživam u druženju sa čitaocima“, rekao je Dragojević.

Jedan od najvećih savremenih pisaca za decu Ljubivoje Ršumović družio se na štandu Lagune sa najmlađima i onima koji su porasli. Ršum je potpisivao „Kuću sa okućnicom“, „Tri čvora na trepavici“, „Vidovite priče“ i ostale naslove u izdanju Lagune. „Na ‘pijacu‘ knjiga dolazim svake godine ne samo da razgledam nego i da kupim knjige koje mi nedostaju u biblioteci. Radujem se susretu sa decom, druženju sa kolegama, Urošem Petrovićem, Igorom Kolarovom, Brankom Stevanovićem, jer to je prilika da vidim kolege koje ne viđam često. Ovih sedam dana u pravom smislu je praznik za mene a nadam se i za ljubitelje knjiga i čitanja.“

Mlada autorka Mimi Vlaović na Sajmu je poptisivala svoj roman „P.U.T. na prvi pogled“. Ona je rekla da uživa u energiji Sajma: „To je za mene jedan od najlepših beogradskih dogadjaja i presrećna sam sto imam priliku da budem njegov deo.“

Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo i ove godine bio je gost na štandu Lagune. On je potpisivao svoje knjige „Zajedno sami“ i „Napet šou“. „Koliko god Sajam knjiga bio kritikovan poslednjih godina, i dalje mi je praznik. Nalazim sve što želim i ignorišem sve što mi se ne dopada – i evo, ova godina nije izuzetak. Fino punjenje baterija pred nove literarne avanture, u koje jedva čekam da se ove zime upustim“, rekao je Marčelo.

Dragoslav Paunović, Branko Stevanović, Igor Kolarov, autori „Urnebesne fizike“ koja je ponela nagradu Neven za najbolju knjigu u kategoriji popularne nauke dočekali su svoje čitaoce u četvrtak na štandu Lagune u Hali 1 i svi su složni u oceni da je Sajam knjiga događaj godine. „Sajam je najznačajniji događaj jer je to jedno od retkih mesta gde deca mogu da upoznaju omiljenog pisca. A najznačajnije je što deca postaju pravi čitaoci“, rekao je Paunović, dok se Stevanović nadovezao: „Sajam knjiga je najlepša prilika da pisac do mile volje uživa u ulozi čitaoca, razmenjujući iskustva sa drugim pasioniranim čitaocima i zato je to dogadjaj koji se ne propusta.“ Igor Kolarov smatra da je „i ove godine Sajam knjiga jos jedna pobeda kulture i duha. U toku celokupne godine Sajam je jedinstveno ostrvo lepote i pameti, način da napunimo baterije i suočimo se sa svim onim sto nam ostatak godine donosi“.

Vlada Arsić se na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavio novim naslovom – „Noć arhangela“. „Sajam me podseća na spremanje zimnice. Ljubitelji knjiga po pravilu nemaju mnogo para pa koriste sajamske pogodnosti da se snabdeju za celu godinu“, duhovito je primetio Arsić.

Uroš Petrović je i ovog puta na potpisivanju svojih knjiga napravio pravu pometnju jer su deca želela da upoznaju svog omiljenog pisca. Najviše pažnje izazvala je najnovija knjiga „Marta Smart i Vašar zagonetki“. „Nadam se da će energija i dobri duh ovog školskog sajamskog dana biti zarazni i to je jedina epidemija kojoj bih se radovao“, rekao je Uroš.

Epsku fantastiku prema motivima bajki i pesama na kojima su odrastale generacije čitamo i u drugoj knjizi trilogije „Bajka nad bajkama – Dva cara“ Nenada Gajića. „Sajam je mesto na kome pisac kao i svaki čitalac moze potražiti retke i nove knjige a za razliku od ostalih i upoznati ponekog svog čitaoca“, rekao je Gajić.

Comments

comments