Cover of The Real Jane Austen

Pravo lice Džejn Ostin


Džejn Ostin je engleska književnica najpoznatija po svojim delima Gordost i predrasude i Razum i osećajnost.

Književni teoretičari 20. veka uvrstili su je na spisak najvećih literarnih stvaralaca koji su pisali na engleskom jeziku, poredeći je čak sa jednim Šekspirom. Međutim, kao i kada je u pitanju Šekspir, ne znamo kako je ona zapravo izgledala.

Ovako je izgledala Džejn Ostin:

Ili možda ovako:

Ali definitivno ovako:

Zar ne?

Jedna od najomiljenijih književnica svih vremena već dugo vremena pati od krize identiteta. Naime, niko ne zna kako je zapravo izgledala Džejn Ostin.

Do sada je najmanje bio sporan akvarel (treća slika) za koji se veruje da ga je uradila Džejnina sestra Kasandra 1810. godine. Međutim, čak je i sestričina slavne književnice o ovom portretu napisala kako „pogled je njen, ali pored toga sličnost nije velika“.

Pre nekoliko godina se na aukciji pojavio crtež (druga slika) koji je predstavljen kao „imaginarni portret“ Džejn Ostin i za koji se veruje da je nastao 1815. godine. Među stručnjacima se i danas vode rasprave oko ovog crteža. Dok za jedne predstavlja autentičan crtež slavne spisateljice, za druge je izmišljena predstava nekog ljubitelja njenih knjiga.

Prva slika navodno predstavlja mladu Džejn Ostin u dobi od trinaest godina. Stručnjaci su dugo lomili koplja i oko ovog portreta sve dok nova istraživanja nisu pružila neke dokaze koji mogu da potvrde da je u pitanju autentična Džejn Ostin. Digitalna fotografska analiza slike otkrila je u gornje desnom uglu natpis „Džejn Ostin“ kao i ime umetnika Ozijasa Hemfrija koji je bio poznati portretista tog doba. Oba imena su bila sakrivena u restauracijama slike početkom dvadesetog veka, ali su digitalnim ispitivanjem  ponovo otkrivena. Slika je dugo vremena bila u posedu porodice Rajs koji su potomci Džejninog brata Edvarda.

PROČITAJTE I OVO:  Knjižara koja kupcima naplaćuje ulaz

Ako bi se autentičnost ovog portreta potvrdila to bi bio jedini dokaz kako je izgledala mlada Džejn Ostin. Stručnjaci i dalje ne mogu da se slože oko autentičnosti slike. Haljina koju devojčica na portretu nosi vezuje se više za rani devetnaesti vek, a ne za pozni osamnaesti vek kada je Džejn Ostin imala trinaest godina. Takođe i dalje nije jasno da li je Hemfri sam sebe potpisao na slici ili je njegovo ime kasnije dodao vlasnik slike.

U svakom slučaju sigurno znamo da mlada Džejn nije izgledala ovako: