Prodaja knjiga rok muzičara i pesnika Boba Dilana vrtoglavo je skočila posle dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost, objavila je danas agencija AP.

Dilanovi memoari “Hronike 1” i vezana kompilacija “Pesme: 1961-2012.” juče su bile dve najprodavanije knjige na internet stranici za kupovinu “Amazon”.

Njegove knjige su veče pre objavljivanja dobitnika Nobela skočile sa 73.543. mesta najprodavanijih artikala na “Amazonu na 209. mesto. Istovremeno, njegova “Hronika” je skočila sa 15.690. mesta na 278. mesto i rasprodata je u roku od 24 sata.

Pored knjiga, poraslo je interesovanje i za njegove albume, pa su “Najveći hitovi Boba Dilana” i “Blond on Blond” bili među 25 najprodavanijih muzičkih albuma na “Amazonu”.

Dilan je sinoć nastupao u Las Vegasu, ali na koncertu nije pominjao osvajanje Nobela za književnost.

On je tokom 90-minutnog nastupa izveo nekoliko poznatih pesama, među kojima i čuveni hit “Blowin’ in the Wind”, što je izazvalo posebnu reakciju publike.

Iako retko daje intervjue, verovalo se da će roker prokomentarisati osvajanje prestižne nagrade, budući da je prvi muzičar koji je osvojio to priznanje u istoriji Nobela.

Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz sveta književnosti.

Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pesme i poezija blisko povezani. Drugi ipak smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts