Izdavačka kuća Booka objavila je roman „Mračno da skoro je noć“ savremene poljske spisateljice Joane Bator koja je ovom knjigom osvojila nagradu „Nike“, najprestižnije priznanje koje se dodeljuje u Poljskoj. Po mišljenju kritike i publike u pitanju je možda i najbolji i najupečatljiviji roman objavljen u toj zemlji u poslednjih nekoliko godina.

Bator-naslovnica

O knjizi

Moćno delo savremene evropske književnosti, roman čija pojava je ustalasala književne i društvene krugove ove velike nacije. Uspeh ove knjige je još veći kada se, samo nekoliko godina nakon njenog pojavljivanja, savremena Poljska političkom regresijom potrudila da još više zaliči na onu sebe iz Joaninog romana nagrađenog najvećom tamošnjom književnom nagradom.

Sve nesrećne istočnoevropske države na neki perverzan način liče jedna na drugu. Ogrezle u korupciju, nacionalne mitove, misticizam i ksenofobiju i dobrovoljno zarobljene u jarmu materijalizma i liberalne ekonomije, tek ih jedan korak deli od vrtoglavog pada u olovnu prošlost u kojoj vlada zakon sile, a mračne sile vrebaju iz senki i hrane se strahovima i sujeverjem.

Delom žanrovski roman o novinarki koja istražuje slučaj nestale dece, delom žestoka satira i duhovita analiza više paralelnih svetova koji koegzistiraju u današnjoj Poljskoj, „Mračno da skoro je noć“ vrhunsko je delo najbolje savremene poljske spisateljice i jedne od najautentičnijih autorki moderne evropske proze.

O knjizi

„U Valbžihu sam provela nekoliko godina i dobro poznajem njegovu atmosferu i klimu. To je grad udaljen od centra, provincijalan, zaboravljen od svih. Zaboravljen sve dok se nije pojavila Joana Bator. Njena sočna, bujna proza pokazuje pravu snagu književnosti sposobne da stvara višedimenzionalne, nove prostore. U romanu Mračno da skoro je noć Valbžih je horor, sočivo u kom se skupljaju iskonske mračne sile.“
Olga Tokarčuk

„Alicija u zemlji strave. Istraga o sazrevanju. Postsmolenjski horor. Poljski Zli dusi. Lingvistički horor.“
Pšemislav Čaplinjski

„Ima u tome neke simbolike: Joana Bator je ovu knjigu napisala u Japanu, ostvarivši obećanje Leha Valense da će od Poljske napraviti drugi Japan. A ima i znakova otpora prema onome što uzurpira poljski javni život. Prema agresiji, gluposti, nitkovluku. Postoje dve Poljske – jedna predana književnosti i druga posvećena ’smolenjskom’ kultu. Kao pobornik poljske književnosti, zahvalan sam autorki.“
Adam Mihnjik

Joanna Bator 02 C Krzysztof Dubiel

O Joani Bator

Joana Bator (1968, Valbžih) poljska je spisateljica i publicistkinja. Kulturolog i filozof po struci, napustila je akademsku karijeru da bi se posvetila književnosti. Njena doktorska teza, posvećena filozofskim aspektima feminističkih teorija i diskusija s psihoanalizom i postmodernizmom, jedan je od prvih radova posvećenih toj temi u Poljskoj. Predavala je na nekoliko značajnih varšavskih akademskih institucija i nekoliko puta boravila kao stipendista u Njujorku, Londonu i Tokiju. Romani Peščani breg (2009) i Oblakodalija (2010) doneli su joj popularnost u zemlji i svetu, a usput i nominacije za najprestižniju poljsku književnu nagradu „Nike“, koju je i dobila 2013. godine, za roman Mračno da skoro je noć.

Comments

comments

Related Posts