“Polaris – poslednji grad”, a prva knjiga Snežane Kanački


Izdavačka kuća Nova Poetika najavila je objavljivanje romana Polaris – poslednji grad. U pitanju je književni prvenac mlade autorke Snežane Kanački.

Knjiga bi trebalo da se pojavi u prodaji od 15. oktobra, a prva promocija će biti održana na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

O knjizi: Ovа priča smešteno je u jednu od mogućih verziju budućnosti. Zbog sebičnosti, čovečanstvo je prognano na jedini kontinent koji nije zaslužio mesto na Olimpijskim igrama Antartik, nekada nepristupačna zemlja postala je jedini dom preostalom čovečanstvu u poslednjem gradu zvanom Polaris.

Nakon završene škole, Leo, sedamdesetogodišnji mladić biva podvrgnut svojevrsnom ispitivanju. Test ima tri faze, unutar kojih se određuje budući poziv svakog građanina poslednjeg grada na Zemlji. Rezultat ga definiše kao građanin druge faze, što znači da spada u graditeljea ali ono što ne zna je da su pravi rezultati sakriveni od njega.
U Polarisu vlada strogo uređen sistem, a njegovi stanovnici navikli na život pod jarkim dnevnim suncem i hladnim noćima, smatraju da su postigli harmoniju. Jedini čovek koji se ne miri sa postavljenim pravilima jeste profesor istorije i starog sveta Martin Lens. Gonjen istinoljubljem i pobunom protiv nametnutih autoriteta beži iz sigurnosti grada, ostavljajući za sobom stari život i identifikacioni čip koji poseduje svaki građanin. Da bi to postigao morao je da izgubi mnogo, čak i desnu šaku u koju je čip ugrađen. Nedugo potom zvanični izveštaji tvrde da je stradao pod nerazjašnjenim okolnostima i to menja sve, jer su stanovnici Polarisa suočeni sa nasilnom smrću prvi put nakon 400 godina.

Leo, ljubitelj istorije i veliki poštovalac profesora Martina pogođen tragedijom, na misteriozan način biva uvučen dublje u nju. On dobija pismo od profesora Martina u kome mu ovaj otkriva neverovatnu tajnu o njemu samom i onome što krije u sebi. Skrhan spoznajom srušenih iluzija i sveta koji je mislio da poznaje odlazi u gradsku biblioteku, tragajući za dodatnim odgovorima, ali ono što će tamo naći ili bolje reći sresti, učiniće da gotovo izgubi razum.

PROČITAJTE I OVO:  Nova knjiga o Kupoholičarki i poklon za najbrže kupce

Borbu koja predstoji Leu, ali i svim stanovnicima Polarisa, moraće da vodi udruživši se sa prijateljima, za sebe i za njih i za dugo skrivanu istinu. Njeni tragovi odvešće ga izvan sigurnosti poslednjeg grada u nepristupačne i gole predele planina Vinson Masif i suočiti sa strašnom tajnom koju one kriju.

O autorki: Snežana Kanački, rođena u Beogradu 1987 godine. Studirala je biomedicinu na Mašinskom fakultetu u Beogradu, trenutno završava prekvalifikacione studije na tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu. Radi kao kuvarica u jednom restoranu u Beogradu. Pisala je kratke priče, od kojih je jedna objavljena u zborniku Najkraće kratke priče, izdavača Alma. Bavila se muzikom, svirala je gitaru u pank bendu.