Promocija knjige “Poetika horora” autora dr Dejana Ognjanovića biće održana večeras u 19 sati u Domu omladine Beograda.

U razgovoru će, osim autora, učestvovati i Milenko Bodirogić, u ime kuće “Orfelin”.

“Poetika horora” je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka.

U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, i analiziraju najreprezentativnija dela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra: Rani gotik (Horas Volpol: Otrantski zamak), Pozni gotik (Meri Šeli: Frankenštajn), Edgar Alan Po i horor priča, Priča o duhovima (“Okretaj zavrtnja” Henrija Džejmsa), Viktorijanski neogotski roman (Drakula Brema Stokera), “Čudne priče” kosmičke strave (“Boja izvan ovog svemira” H. F. Lavkrafta), Horor kao bestseler (Isijavanje Stivena Kinga) i Savremene tendencije u hororu koje oličavaju Moderni gotik (Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs), Priča o duhovima (Robert Ajkman), Telesni horor (Klajv Barker), Psihološki horor (Robert Bloh, Tomas Haris) i Kosmička strava (Tomas Ligoti).

Poetika horora prikazuje kontinuitet ali i neprestanu evoluciju i sazrevanje ovog popularnog, provokativnog i inspirativnog žanra.

Autor knjige je Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista i prevodilac, a tekst je zasnovan na doktorskom radu odbranjenom na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ognjanović je autor dva romana (Naživo, 2003) i Zavodnik (2014), dve studije (Faustovski ekran: đavo na filmu, 2006) i U brdima, horori: srpski film strave (2007) i zbirke eseja Studija strave (2008), i priređivač antologije najboljih priča H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012).

“Poetiku horora” objavio je “Orfelin izdavaštvo” (Novi Sad, 2014) i knjiga je bila u najužem izboru od tri naslova za nagradu “Nikola Milošević” za najbolju knjigu godine iz oblasti teorije književnosti i filozofije.

ČITAJTE  Promocija knjige "Prava istorije sveta" autora portala Njuz.net

– Ova iscrpna, promišljena i celovita poetika horor žanra pokazuje njegov značaj za popularnu književnost, ali i književnost uopšte. Veliki broj svežih i relevantnih zaključaka svog istraživanja, sprovedenog s istinskom posvećenošću, ali i čvrstom naučnom utemeljenošću, autor je izložio metodološki precizno, preglednim i jasnim stilom – kaže prof. dr Zoran Paunović.


Leave a Reply

Your email address will not be published.