Počinje Novosadski književni festival


Međunarodni novosadski književni festival počeće danas i trajaće do 2. septembra, a posebna pažnja biće posvećena danskoj poeziji, najavilo je Društvo književnika Vojvodine.

Na 11. festivalu će učestvovati oko 100 pisaca, prevodilaca, muzičara i glumaca, među kojima je više od 20 inostranih pesnika iz Engleske, Francuske, Nemačke, Španije, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Danske.

Među gostima biće Žerar Nuare (Francuska), Pia Jul (Danska), Miroslav Cera Mihailović (Srbija), Havijer Vela (Španija), Metju Keli (Velika Britanija), Pedro Serano (Meksiko), Marija Alkantarilja (Španija), Gabrijel Kifu (Rumunija), Nalivijko Nikolaj Petrovič (Rusija) i drugi.

Festival će obuhvatiti više od 20 programa kao što je govorenje poezije na Trgu mladenaca, razgovor u kome će učestvovati Žerar Nuare, Pia Jul i Pedro Serano, simpozijum “Poezija i banalnost”.

U svečanoj sali Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu biće predstavljena Antologija danske poezije u izdanju Društva književnika Vojvodine, a promociji će prisustvovati danski autori Tomas Boberg, Kristel Vinblad, Glen Kristijan, Pia Jul i Kamila Lefstrem.

Programi će se odvijati i u kafeu “Bistro”, klubu “Absolut”, restoranu “Marina”, Magistraut u Sremskim Karlovcima, kao i na više lokacija u Somboru, Sremskoj Mitrovici, Žablju i Beogradu.

Izvor: B92


ČITAJTE  Beogradski festival evropske književnosti