Počinje 6. Beogradski festival evropske književnosti


Izložbom crteža i ilustracija svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu – “Divlji labud” danas će u Domu omladine Beograd biti otvoren 6. Beogradski festival evropske književnosti, najavio je organizator “Arhipelag”.

O ciklusu izloženih radova Juko Šimizu, koji su nastali po motivima knjige priča Majkla Kaningema “Divlji labud”, govoriće poznati crtač Branko Đukić.

Prvi učesnik 6. Beogradskog festivala evropske književnosti, u okviru programa “Na sceni” biće jedan od najznačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista Branko Čegec, a u fokusu razgovora sa njim biće njegova knjiga pesama i fotografija “Pun mjesec u Istanbulu” koja je nastala tokom pesnikovog boravka u tom gradu.

Prvog dana festivala u programu “Književnost na filmu” biće prikazan film španskog autora Marija Kamusa “Dom Bernarde Albe”, nastao po istoimenoj drami Federika Garsije Lorke.

Narednih dana na Beogradskom festivalu evropske književnosti nastupaju veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or i jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.

Jedna od specifičnosti šestog izdanja festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici.

Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspešne muzičke karijere, poput Tomasa Majnekea i Ferija Lainščeka, neki su u međunarodnim okvirima uticajni kolumnisti kao što je to Klaudio Magris, dok su drugi posvećeni umetničkoj fotografiji poput Amira Ora i Branka Čegeca.

Publika će imati priliku da na festivalu čuje razgovor i o muzičkim interesovanjima i aktivnostima Mihajla Pantića.

Poslednjeg dana bcihe organizovan i panel o populizmu u savremenoj kulturi, politici i društvu.

Šesti Beogradski festival evropske književnosti održava se od 27. do 30. juna pod motom “Najbolje od svega. Najbolje za sve”.

ČITAJTE  Predstavljanje prve Antologije srpske erotske poezije

Izvor: RTV