Počinje 18. Bitef Polifonija


Prateći program Bitef festivala – “Bitef Polifonija” počinje danas i otkriće mladima, nastavnicima, pozorišnim umetnicima i drugim stručnjacima inovativne, kreativne i participativne pozorišne forme i nove atraktivne prostore dešavanja.

Pod naslovom “Te čudne petlje”, 18. Bitef Polifonija će obuhvatiti tematske razgovore, radionice, prezentacije i predstave namenjene zainteresovanim za savremene inovativne pozorišne prakse.

Otvaranje “Bitef Polifonije” biće u Ustanovi kulture “Parobrod” u vidu interaktivne prezentacije kojom učesnici i gledaoci ulaze u dijalog o temi, konceptu i programu.

Podsticaj za dijalog su tri knjige i njihovi autori – “Uvod u primenjeno kazalište. Čije je kazalište?” Darka Lukića iz Zagreba, “Tragedija inicijacije – Nepostojani princ” Ivana Medenice i “Kreativna drama u Škozorištu” Milana Mađareva.

Dijalog autora, učesnika i publike “Bitef Polifonije” biće nastavljen se upoznavanjem različitih praksi i hibridnih izvođačkih formi koje se dešavaju uglavnom van pozorišnih prostora ili u njima, ali kroz drugačiji pogled i način prisustva svih aktera.

Tako 27. septembra dešavanje počinje u Beogradu ulaskom publike u autobus za Lazarevac sa interakcijom “Pregovori sa realnošću” istoimene performans platforme i nastavlja se u Lazarevcu u dve ture gde se gledaoci razmenjuju na izvođenju interaktivne predstave “Alisa Puls” teatra u Centru za kulturu Lazarevac i akcijama “Pregovora sa realnošću” na različitim lokacijama u Lazarevcu.

Za 29. septembar najavljena je plesna predstava “Scrape” autora Jovane Rakić i Marka Pejovića, u produkciji Stanice – Servisa za savremeni ples koja će biti izvedena u Bitef teatru.

Šest programskih dana “Bitef Polifonije” imaju svoj finale 30. septembra programom “Ljubav, hleb i priče” ZID teatra iz Amsterdama i POD teatra iz Beograda koji će trajati 24 sata u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Izvor: RTV


PROČITAJTE I OVO:  „Slaba tačka“ kao putovanje u srce tame autorkine duše