Pobunjene čitateljke povodom NIN-ove nagrade


Udruženje „Pobunjene čitateljke” objavilo je uoči današnjeg proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade za 2020. godinu, usvoju listu predloga među kojima su samo knjige koje su napisale žene, u znak protesta što su u najvećem broju slučajeva do sada dobitnici muškarci.

Kako je saopšteno iz ovog udruženja koje vode mlade književne kritičarke, „ako bi, počevši od ove, narednih 60 godina isključivo književnice dobijale NIN-ovu nagradu, i dalje ne bi postojala rodna ravnopravnost među dobitnicima/cama nagrade”.

„Ovaj scenario ipak nije moguć, jer za početak, ove godine u najuži izbor nije ušla nijedna autorka. Zato smo odlučile da ne čekamo na dominantno muški književni establišment i zvaničnu selekciju, već da predstavimo šest romana ženske književnosti koji bi u nekom paralelnom univerzumu činili progresivniju i aktuelniju selekciju”, navode Pobunjene čitateljke.

Među predlozima za NIN-ovu nagradu ove godine, koji su objavljeni na portalu Bookvica.net, su „Sinovi, kćeri” Ivane Bodrožić, „Hostel Kalifornija” Zvonke Gazivode, „Nemaju sve kuće dvorište” Katarine Mitrović, „U jarku” Slađane Nine Perković, „Ispod majice” Marije Ratković, „Skrik” Ljiljane Maletin Vojvodić.

Pobunjene čitateljke tri poslednje godine analiziraju izbor romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Izvor: Danas


PROČITAJTE I OVO:  Razgovor o beogradskim budistima